Külföld

Új korszak: sorra építik le a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok irodáit

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 7:55

Berlinben 80 százalékos volt a leépítés, alig néhány magyar maradt.

Lezajlottak az elbocsátások a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) berlini központjában, 160 munkavállalóból 34-en maradtak, írja a 444.

Mint arról beszámoltunk, kivonulnak az EU-ból a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF), erről már augusztusban tájékoztattak minden olyan hazai szervezetet, amely részesül a támogatásukból.

A döntés indoklása, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira – ezek azok a területek, ahol ők is aktívak. Ezentúl Európával „a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” foglalkoznak majd.  Az OSF igazgatótanácsa „radikális stratégiai irányváltásról döntött”, és a világ más részeire helyezik át forrásaikat, az eddig az EU-ba jutó forrásokat máshol költik el. Ezentúl „rendkívül korlátozottan” tudnak majd bármit finanszírozni Európán belül.

A 444 emlékeztet rá: Soros György alapítványainak európai központja Berlinben van, ide költözött át a legnagyobb európai iroda azután, hogy 2018-ban el kellett hagyniuk Budapestet, miután a kormány betiltással fenyegette meg az OSF-et, Orbán Viktor pedig kijelentette: ki kell szorítani a Soros-szervezeteket Magyarországról.

Berlinben 80 százalékos leépítésről van szó, 34 dolgozó maradt, köztük alig néhány magyar, írja a portál. Kivételt csak a 8-10 főt számláló Roma Alapítvány jelent, annak finanszírozását nem érintik a leépítések.

A 444 úgy értesült, Brüsszelben 60, Londonban 40 százalékos leépítés zajlik több lépcsőben, de ezek még nem értek véget. A barcelonai irodát már be is zárták.

Nyitókép: Alex Soros 2022-ben Fotó: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#Nyílt Társadalom Alapítványok#soros györgy#alex soros#leépítés

Címlapról ajánljuk