Külföld

Kivonulnak az EU-ból a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 14:26

Elmondásuk szerint az EU is elég sokat költ azokra az ügyekre, amikkel ők foglalkoznak, így inkább más területekre fókuszálnak.

Kivonulnak az EU-ból a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF), tudta meg a Szabad Európa. A lap szerint múlt pénteken erről levelet kapott minden olyan hazai szervezet, amely részesül a támogatásukból.

Az OSF igazgatótanácsa „radikális stratégiai irányváltásról döntött”, és a világ más részeire helyezik át forrásaikat, az eddig az EU-ba jutó forrásokat máshol költik el. Ezentúl „rendkívül korlátozottan” tudnak majd bármit finanszírozni Európán belül.

A döntés indoklása az, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira – ezek azok a területek, ahol ők is aktívak. Ezentúl Európával „a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” foglalkoznak majd. A lap szerint a változás részleteiről és az ütemezéséről egyelőre még a szervezet dolgozói is keveset tudnak, de már jövőre megszűnhetnek az európai programjaik.

Korábban arról írtunk: leköszön Soros György 94 éves, magyar származású filantróp, üzletember, a stafétát pedig második legfiatalabb gyerekének, a most 37 éves Alexander Sorosnak adja át. Az utódlás nem volt titok, ahogyan édesapját, úgy Alexander Sorost is gyakran kikezdte a jellemzően a jobboldalhoz köthető sajtó, korántsem csak Magyarországon.

Nyitókép: Szabó Bernadett / Reuters

#Külföld#osf#soros györgy#alexander soros#Nyílt Társadalom Alapítvány#eu#kivonulás

Címlapról ajánljuk