Külföld

Az ifjú Soros Big Macet akart enni, és úgy odaléphet a politikának, ahogy apja sem tette

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. június 15. 10:26

Alexander Soros fiatal, felfoghatatlanul gazdag, és nyíltan beszél politikai hovatartozásáról. Bár apja példája elriaszthatta volna, és ő maga is kapott az összeesküvés-elméletekből egy kis ízelítőt, mégis kiáll a politika és a jogvédelem porondjára. Méghozzá rengeteg pénzzel. Mert ha a másik oldal használja a pénzt, akkor nekik is kell. Ki az az Alexander Soros, és mire számíthatunk tőle?

Leköszön Soros György 94 éves, magyar származású filantróp, üzletember, a stafétát pedig második legfiatalabb gyerekének, a most 37 éves Alexander Sorosnak adja át. Az utódlás nem volt titok, ahogyan édesapját, úgy Alexander Sorost is gyakran kikezdte a jellemzően a jobboldalhoz köthető sajtó, korántsem csak Magyarországon. 

Soros György – főként a „nyílt társadalomról” vallott elvei és ezekhez kapcsolódó pénzügyi támogatásai miatt, valamint vélhetően zsidó származása miatt – régóta főellenségként szerepel különböző jobboldali politikai erők világképében. 

Magyarországon a 2015-ös menekültválság idején kezdett a középpontba kerülni, leginkább a menekültügyi rendszer újjáépítéséről írt cikke miatt, amelyet a magyar kormány „Soros-tervként” emlegetett. A Soros György elleni kampány 2017 nyarán pörgött fel, amikor a kormány plakátkampányba kezdett „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” szlogennel. Ez azonban csak felvezetője volt az az év őszén elindított „nemzeti konzultációnak”. A 2018-as választási kampány nyitányának tekinthető akció során minden háztartásba kérdőívet juttattak el, amelyeken a „Soros-tervről” tettek fel kérdéseket, a kérdésekbe pedig olyan állításokat burkoltak, hogy például az üzletember „más civilizációs hátterű embertömegeket” akar betelepíteni.


Soros György neve a 2021 nyarán indított nemzeti konzultációban is felmerült, mivel az egyik kérdés megfogalmazása szerint „a Soros György által finanszírozott szervezetek” támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt.

Vélhetően a Soros-mizéria nem ért véget. Ha valaki nagyon bele akar kötni Alexander – vagy ahogyan magára hivatkozik, Alex – Sorosba, annak az üzletember élete bőven ad muníciót: felfoghatatlanul gazdag, nyíltan politizál, korábbi bulizós életmódja nem titok. Sőt teljesen nyíltan kitette magára a céltáblát, amikor az utódlás apropóján a Wall Street Journalnak arról beszélt, hogy édesapjánál is jobban szeret a politikával foglalkozni, egyebek mellett a választójog, valamint az abortuszjogok kiterjesztéséért dolgozna. Nem csinált titkot a programjából sem: támogatni akarja a demokrata politikusokat, és meg akarja akadályozni, hogy Donald Trump visszatérjen a Fehér Házba. 

Szeretném, ha a pénz nem játszana többé szerepet a politikában. De amíg a másik oldal használja, addig muszáj

 – fogalmazott.

Elhatározása komoly lehet, mert már kapott egy kis ízelítőt abból, mi várhat rá, ha tényleg beleáll a politikai csatákba. 2019-ben egy republikánus kongresszusi képviselő, Steve King a Twitteren „fedte fel”, hogy Soros György fiának feljelentése nyomán indítottak eljárást Donald Trump ellen (lásd keretes írásunkat). Ezt egy bizonyítéknak aligha nevezhető fotóval próbálta alátámasztani, amelyen Alexander Soros Hillary Clintonnal és más demokrata vezetőkkel látható. Mindez annyira abszurd volt, hogy a republikánus képviselő csakhamar maga törölte a tweetet. A durva vád azonban önálló életre kelt, és terjedni kezdett a világban. 


Az összeesküvés-elmélet terjesztői azt valamiért nem említették meg, hogy a fotók közül legalább kettő – a Nancy Pelosival és a Hillary Clintonnal készültek –  közvetlenül Alexander Soros személyes, bárki számára megtekinthető Instagram-oldaláról származnak, titokról, rejtélyről vagy bármilyen leleplezésről tehát szó sem lehetett. Alexander Soros diplomatikusan mindössze annyival kommentálta az esetet, hogy szomorú, hogy egy kongresszusi képviselő ilyen „őrült hazugságot és összeesküvés-elméletet” terjeszt. 

A Trump-Zelenszkij beszélgetés

A 2019 nyarán kikerült leirat szerint Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként arra biztatta Volodimir Zelenszkij frissen hivatalba lépett ukrán elnököt egy telefonbeszélgetésben, hogy indítsanak vizsgálatot Ukrajnában riválisa, Joe Biden terhére az egykori alelnök fiának állítólagos ukrajnai ügyletei miatt. Az alsóház hivatalosan elindította az alkotmányos felelősségrevonási eljáráshoz szükséges vizsgálatot Trump ellen. Zelenszkij később tagadta, hogy Donald Trump nyomást akart gyakorolni rá.

A héten a Spiegel készített interjút a Soros befolyása című könyvet jegyző Emily Tamkinnal az ifjabb Sorosról. 

Lesznek még hasonló összeesküvés-elméletek

– véli az író-újságíró, akit nem lepett meg,hogy az öt Soros gyerek közül a korábban partiállat hírében álló Alexander veszi át a birodalom vezetését. Ezt ugyanis szerinte már évek óta tudatosan készítik elő: 2017-ben Alexander Sorost bízta meg apja az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok, OSF) alelnöki posztjával, majd tavaly decemberben elnöki megbízatást kapott. Az alapítvány Orbán Viktort is támogatta:


Alexander Soros 2019-ben az apja adományából létrehozott és működtetett CEU (Central European University, Közép-európai Egyetem) végzőseinek diplomaosztójára látogatott Budapestre. Akkor úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy Budapesten szólalhat fel: a városban és az országban, amelyet – mint mondta – szeret. 

Az országban, amelynek az állampolgára vagyok.

„Bár a magyar kormány azt állította, a CEU döntése volt, hogy elköltözik Budapestről, ez egyszerűen nem igaz! A CEU-t betiltották. És ennek következtében ténylegesen elüldözték Magyarországról” – fogalmazott. Az egyetem kényszerű költözéséről, illetve az Európai Bíróság ítéletéről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Ő az egyetlen családtag a Soros Fund Management befektetési bizottságában, amely az alapítvány és a család pénzét felügyeli. Alexander vezeti azt a politikai adománygyűjtő szervezetet, amely a legutóbbi amerikai félidős választásokon több mint százmillió dollárt adott a Demokrata Pártnak. 

Demokrata kapcsolatai finoman szólva sem titkosak. Nem csak Instagram-oldalán közöl szelfiket a legmagasabb körökben politizáló demokratákkal, a New York Post szerint tavaly legalább egy tucatszor járt a Fehér Házban. A republikánus kötődésű, szándékos hazudozásai miatt 787,5 millió dollárt bukó Fox News pedig egyenesen a demokraták királycsinálójaként jellemezte, nem bóknak szánva ezt.

A Wall Street Journal jóslata szerint az utódlással a Soros-korszak véget ért a Wall Streeten. Alexander Soros 2009-ben a New York-i Egyetemen diplomázott, 2018-ban pedig történelemből doktorált a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen. Az apját szinte felfoghatatlanul gazdaggá tevő úgynevezett hedge fundok a hírek szerint nem igazán érdeklik, nincs tapasztalata a pénzügyi szektorban, és nem mutat hajlandóságot arra, hogy édesapjához hasonló befektetési ügyletekkel bizonyítson. A lap szerint a fiatal szakember legfeljebb arról gondoskodik majd, hogy az alap, amely évente mintegy 1,5 milliárd dollárt utal át emberbaráti célokra, távol tartsa magát a túlságosan kockázatos üzletektől.

Barátja a lapnak úgy jellemezte: szenvedélye „a futball, a filozófia és a politika, ebben a sorrendben”. Ezt az érintett retweetelte is:


Alexander Soros egy 14 szobás kastélyban nőtt fel egy New York állam északi részén fekvő, hatalmas birtokon, Katonahban:


Saját bevallása szerint gyakran szívesebben focizott volna az utcán a többi fiúval: ha valaki mindig csak vichyssoise-t –  azaz francia krumpli- és póréhagymalevest – kap, akkor Alexander Soros szerint 

Big Macet akar enni, mint mindenki más. 

Úgy érezte, nem szereti az apja, aki sokat utazott. Sokáig az egyik testvérét tartották valószínű utódjának. De egy bizonyos ponton Alexander Soros megtalálta az útját, és megalapította az Alexander Soros Alapítványt, amelynek célja a társadalmi igazságosság és az emberi jogok előmozdítása. Ma már munkamániásnak vallja magát. 2019-es látogatása alkalmával pedig kijelentette: alig várja a napot, amikor Magyarország ismét demokratikus ország lesz.

Talán nem véletlen, hogy az utódlást a kormányt így jellemezte hivatalos Facebook-oldalán:


Nyitókép: Ilya S. Savenok / Getty Images

#Külföld#soros györgy#alexander soros#Nyílt Társadalom Alapítvány#osf#ma#utódlás

Címlapról ajánljuk