Külföld

Izrael több mint egy éve tudott a Hamász támadási tervéről, de vágyálomként értékelték

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 8:44

Az izraeli hadsereg és hírszerzés magas rangú tisztségviselői nem hitték el, hogy a Hamász végre tudja hajtani a támadást, aminek terveit már egy évvel korábban megszerezték. 

Izrael már több mint egy évvel a Hamász október 7-ei támadása előtt megszerezte a terrorakció terveit, és tudták, hogy a palesztin szervezet mire készül, de nem hitték el, hogy azt tényleg végre is tudják hajtani – írta a New York Times. Az izraeli hadsereg és hírszerzés magas rangú tisztségviselői „vágyálomként” értékelték a terveket, és úgy gondolták, ezeket a Hamász képtelen lenne végrehajtani.

A Times birtokába került, nagyjából negyven oldalnyi iratban a lap cikke szerint szinte teljesen pontosan egy olyan támadás terve volt leírva, amit a Hamász végül október 7-én végrehajtott. „A Hamász sokkoló pontossággal követte a tervet” – írta a lap. A terveben ráadásul részletes információk szerepeltek az izraeli hadsereg nagyságáról és helyszíneiről, felvetve a kérdést, hogy a Hamász azokat hogyan szerezte meg.

Az iratot széles körben terjesztették az izraeli hadsereg és hírszerzés vezetői között, de azt nem lehet tudni, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vagy a politikai felső vezetés más tagjai látták-e. A Times cikke szerint izraeli tisztségviselők magánbeszélgetésekben elismerik, hogy a Hamász október 7-ei támadását meg lehetett volna akadályozni, ha komolyan veszik a figyelmeztetéseket, és katonai erősítést küldenek a területre.

Nyitókép: A Hamász fegyveresei, október 7-én elrabolt izraeli túszok átadásakor. Fotó: Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

 

#Külföld#izrael#gáza#Hamász#támadás#terv#figyelmeztetés

Címlapról ajánljuk