Külföld

ENSZ: a betegségek több embert ölnek meg Gázában, mint a bombázások

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 11:07

Azonnali segélyekre van szüksége a Gázában élő embereknek, akiket gyógyítható betegségek gyilkolnak az éhezés, a tiszta ivóvíz hiánya és a leálló kórházak miatt. 

Többen fognak meghalni betegségek miatt Gázában, mint a bombázások miatt, ha nem sikerült visszaállítani az egészségügyi rendszert, és biztosítani, hogy legyen elég élelem, víz és gyógyszer – közölte az Unicef. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének szóvivője közölte, olyan kevés segély érkezik Gázába, hogy az mintha nem is lenne, miközben a fertőző betegségek egyre jobban terjednek.

Margaret Harris elmondása szerint 45 százalékkal nőtt a hasmenéses esetek száma, valamint a légúti fertőzések, és olyan rossz higiéniához kapcsolódó esetek, mint például a tetvek terjedése. A szóvivő hozzátette, hogy az embereknek nincsen esélyük arra, hogy megfelelő kezelést kapjanak, hiszen a gázai kórházak háromnegyede, a klinikáknak pedig kétharmada zárva van az üzemanyaghiány miatt.

A gázai hatóságok közlése szerint több mint 15 ezer ember halt meg a palesztin területen, nagy többségében nők és gyerekek. A területen kétmillióan élnek, akik közül az ENSZ becslése szerint nagyjából 1,8 millióan voltak kénytelenek elhagyni az otthonaikat.

Nyitókép: Segélyre váró palesztínok a Gázaiövezet déli részén. Fotó: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

#Külföld#gáza#betegség#segély#unicef

Címlapról ajánljuk