Külföld

Magyar állampolgárságú túsz is szabadult a Hamász fogaságából

rtl.hurtl.hu

2023. november 26. 6:09

A Hamász terrorszervezet hétórás késlekedés után újabb túszokat, 13 izraelit és négy külföldit adott át a vöröskeresztnek az Izraellel kötött fegyverszünet részeként. A szabadon engedettek között van egy magyar állampolgársággal rendelkező 18 éves nő is. 

 

Az Izraellel kötött fegyverszünet részeként újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este. Izrael az éjszaka folyamán nyilvánosságra hozta a szombaton kiszabadultak névsorát, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét, ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki  – jelentette az MTI.

A Hamász eredetileg délután 4-re ígérte, hogy átadja a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt a tűzszüneti egyezmény megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét. A kiszabaduló nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gáza övezettel szomszédos kibucból hurcolták el az október 7-i terrortámadásában, az azóta eltelt ötven napban az övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

Az izraeli hadsereg (IDF) később megerősítette, hogy a négy külföldi túsz thaiföldi, írta meg a BBC. A túszokat szombat este a rafahi átkelőhöz szállították, ahonnan visszavitték őket Izraelbe. Szombaton korábban 63-an jutottak ki a terroristák fogságából, de magyar állampolgársággal is rendelkezők nem voltak köztük. Mint arról a Híradó is beszámolt, vasárnap újabb izraeli túszok szabadulhatnak, és ezzel együtt palesztinok is visszakaphatják szabadságukat.

Nyitókép: Reuters

 

#Külföld#Hamász#izrael#gázai övezet#fogolycsere#túszok#túszcsere#tűzszünet#izraeli hadsereg#idf

Címlapról ajánljuk