Külföld

Putyin mesterségesintelligencia-nagyhatalommá tenné Oroszországot

rtl.hurtl.hu

2023. november 25. 15:06

Az orosz elnök szerint nem szabad hagyni, hogy a Nyugat monopolhelyzetbe kerüljön.

Vlagyimir Putyin elnök pénteken arra figyelmeztetett, hogy nem szabad megengedni, hogy a Nyugat monopolhelyzetbe kerüljön a mesterséges intelligencia (MI) területén, és közölte, hogy hamarosan jóváhagyják a mesterséges intelligencia fejlesztésére vonatkozó, sokkal ambiciózusabb orosz stratégiát – írja a Reuters.

A hírügynökség emlékeztet: Kína és az Egyesült Államok élen jár a mesterséges intelligencia fejlesztésében, amely sok kutató és globális vezető szerint a 20. században a számítógépek bevezetéséhez hasonló módon fogja átalakítani a világot és forradalmasítani a társadalmat.

Moszkva is arra törekszik, hogy mesterségesintelligencia-hatalom legyen, de erőfeszítéseit visszavetette az ukrajnai háború, amely miatt sok tehetséges szakember elhagyta Oroszországot, a nyugati szankciók pedig akadályozták az ország csúcstechnológiai importját.

Putyin a Szberbank vezérigazgatója, German Gref mellett egy moszkvai AI-konferencián felszólalva azt mondta, hogy az új technológiák néha aggasztó etikai és társadalmi következményei ellenére sem lehet betiltani a mesterséges intelligenciát.

„Nem lehet valamit betiltani – ha betiltjuk, akkor máshol fog fejlődni, és lemaradunk” – mondta Putyin az AI-ról, bár szerinte az etikai kérdéseket a „hagyományos” orosz kultúrára hivatkozva kell megoldani.

Putyin figyelmeztetett arra, hogy egyes nyugati online keresőrendszerek és generatív modellek figyelmen kívül hagyják, sőt eltörlik az orosz nyelvet és kultúrát. Az ilyen nyugati algoritmusok – mondta – lényegében azt gondolják, hogy Oroszország nem létezik.

„Természetesen az ilyen rendszerek, az ilyen idegen rendszerek monopóliuma és uralma elfogadhatatlan és veszélyes” – tette hozzá. Putyin szerint Oroszországnak mind a törekvések, mind a végrehajtás terén fel kell nőnie a mesterséges intelligencia terén.

„A közeljövőben, az első lépések egyikeként elnöki rendeletet írunk alá, és jóváhagyjuk a mesterséges intelligencia fejlesztésére vonatkozó nemzeti stratégia új változatát” – mondta Putyin a konferencián.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#putyin#oroszország#mi#ai#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk