Külföld

Orbán Viktor telt ház előtt beszélt Svájcban a konzervatívok elnyomásáról Nyugat-Európában

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 11:34

Szerinte „progresszív liberális hegemónia van, és a konzervatív beszéd és program azonnali megbélyegzést von magával”.

Beszédet mondott Orbán Viktor az idén 90 éves svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche ünnepségén telt ház előtt, írja a Blikk. A miniszterelnök beszédét azzal kezdte: „Nem tudom, kit lepett meg jobban, hogy ez a találkozás létrejött: a Weltwochét vagy engem? Most egy Adenauernek vagy Helmut Kohlnak kéne állnia ezen a pódiumon, de ma be kell érniük velem”.

Ezután a svájci-magyar barátságról beszélt, és megköszönte nekik, hogy 1956 után menekülteket fogadtak be. Hozzátette: „Nekünk, magyaroknak és svájciaknak van egy közös problémánk, az Európai Unió. Svájc hiába nem tagja az EU-nak, a döntései ugyanúgy kihatnak rá. Én vagyok a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában, van egy saját látásmódom Európára”.

Szerinte Európa elvesztette önrendelkezési képességét. A lapról pedig azt mondta el: „a Weltwoche nem olyan, mint egy mainstream media, én pedig nem vagyok olyan, mint egy mainstream politikus. Engem érdekel, hogy mit gondolnak önök, több száz kilométerrel a hazámtól, és talán a Weltwoche olvasóit is érdekli, hogy mit gondolnak néhány száz kilométerrel keleti irányban. Megnyugtató, hogy a német nyelvű újságokban még mindig vannak konzervatív értékek képviselve”.

Európa többi országában progresszív liberális hegemónia van, és a konzervatív beszéd és program azonnali megbélyegzést von magával.


Nyitókép: Facebook

#Külföld#orbán viktor#svájc#eu#konzervatív#weltwoche#újság

Címlapról ajánljuk