Külföld

Megegyezett Izrael és a Hamász a túszcserében, négynapos szünet jön

Mohos MátéMohos Máté

2023. november 22. 5:13

Washington arra számít, hogy több mint ötven túszt engedhet szabadon a Hamász, míg Izrael 150 palesztin foglyot bocsát szabadon.

Az izraeli kormány és a Hamász külön-külön is bejelentették kedd éjszaka, hogy Katar közvetítésével létrejött egy alku több tucat izraeli és palesztin túsz szabadon engedéséről, írja az Axios. A megegyezés értelmében a következő négy nap során szünetelnek a harcok. Az izraeli kormány azt közölte:

Izrael kormánya elkötelezett amellett, hogy minden túszt hazatérjen. Jóváhagyta azt a javasolt megállapodást, amely a cél elérésének első lépése.

A megállapodás diplomáciai áttörésnek számít. A harcok október 7-i kitörése óta ez lesz az első fegyverszünet. Az első körben a Hamász az USA szerint legalább ötven túszt fog szabadon engedni, elsősorban nőket és gyerekeket. Az izraeli állampolgárokon kívül a túszok több mint fele külföldi vagy kettős állampolgársággal rendelkezik mintegy 40 országból, köztük az Egyesült Államokból, Thaiföldről, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Argentínából, Németországból, Chiléből, Spanyolországból és Portugáliából.

Továbbá a következők fognak történni, ha minden jól megy:

  • Izrael is szabadon enged nagyjából 150 palesztin nőt és gyereket.
  • Izrael engedni fogja, hogy naponta háromszáz, segélyt szállító teherautó lépjen be Gázába Egyiptom felől.
  • A túszcsere első köre után azt várják, hogy a Hamász még több tucatnyi nőt, gyereket is időst enged szabadon. Izrael azt ígérte, hogy minden tíz szabadon engedett túsz után egy nappal meghosszabbítja a tűzszünetet, amely kezdetének pontos időpontját még ma bejelentik.

A titkos tárgyalásokon közvetítő Katar, valamint az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász tisztviselői már napok óta azt mondták, hogy a megállapodás küszöbön áll, emlékeztet az MTI. A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg.

Mielőtt teljes kormányával összeült volna, Netanjahu kedden a hadügyi kabinetjével és a szélesebb körű nemzetbiztonsági kabinettel tárgyalt az egyezségről. Az alku bejelentése előtt a kormányfő azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök közbenjárása segített javítani az előzetes megállapodáson, hogy az több túszt és kevesebb engedményt tartalmazzon.

Netanjahu azonban azt is mondta, hogy Izrael tágabb értelemben vett küldetése nem változott. „Háborúban állunk, és addig folytatjuk a háborút, amíg el nem érjük minden célunkat. Elpusztítani a Hamászt, visszakapni minden túszunkat, és biztosítani, hogy egyetlen gázai entitás se fenyegethesse Izraelt” – mondta a kormányülés kezdetén rögzített üzenetben.

A Hamász közleményében közölte: 

Miközben bejelentjük a tűzszüneti megállapodás megkötését, megerősítjük, hogy ujjaink továbbra is a ravaszon maradnak, és győztes harcosaink továbbra is készenlétben állnak, hogy megvédjék népünket és legyőzzék a megszállást.

Nyitókép: IDF / Reuters

#Külföld#izrael#Hamász#túsz#csere#megállapodás#fegyverszünet#Gáza övezet#washington

Címlapról ajánljuk