Külföld

Észak-Korea azt állítja, már fel is lőtték az első kémműholdjukat

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 7:00

Beérett a Putyin-Kim találkozó gyümölcse.

A BBC azt írja, hogy Észak-Korea állítása szerint sikeres volt a katonai kémműholdjuk kilövése. Korábban kétszer is kudarcot vallottak, de vélhetően a Putyin-Kim Dzsong Un találkozón köttetett megállapodásnak köszönhetően orosz segítséggel sikerült Föld körüli pályára juttatni a műholdat. 

Dél-Korea szerint is orosz segítséget kaptak az északiak, azt azonban nem tudják, hogy a kémműhold működőképes-e.

Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok még vizsgálja, valóban sikerült- e Észak-Koreának pályára állítani a műholdat, és hasonló nyilatkozatot tettek japán tisztségviselők is.

Korábban az rtl.hu is megírta, hogy Phenjan arról értesítette Japánt, hogy kilencnapos, november 30-ig tartó időablakot nyitnak, amelyben pályára állíthatják a műholdat. A jelek szerint ez most sikerült. Japán Dél-Koreával közösen felszólította Észak-Koreát, hogy ne folytassa a projektet, ez ugyanis szerintük sérti az ENSZ határozatait.

Dél-Korea válaszlépései

Dél-Korea szerdán a kilövésre reagálva bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt.

A jelenleg nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Jun Szok Jol elnök a nap folyamán korábban virtuálisan vett részt a phenjani közlés nyomán összeült nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén, melyen a hírszerzés vezetője és több miniszter is részt vett.

 A 2018-ban aláírt, a két Korea közötti feszültség csökkentése érdekében megkötött egyezményben a felek a többi között repülés- és fegyvermentes zónákban állapodtak meg, illetve felállítottak egy Korea-közi, forródróttal ellátott összekötő irodát is. A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte, újrakezdi az egyezményben eredetileg megtiltott megfigyelőrepüléseket a két ország közös határszakaszánál.

Putyin és Kim Dzsong Un találkozójával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Vlagyimir Szmirnov/MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

#Külföld#észak-korea#vlagyimir putyin#kim dzsongun#kémműhold

Címlapról ajánljuk