Külföld

Felkavaró videón, ahogy helikopterről támadva elfoglalnak egy izraelinek hitt hajót

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 6:42

Legalább hét felfegyverzett ember landolt a teherszállító fedélzetén, ígéretük szerint a legénységgel „az iszlám elvek és értékek szerint” bánnak.  

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók elfoglalták vasárnap a Vörös-tengeren a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót, amelyről azt állították, hogy egy izraeli iparmágnáshoz köthető.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a kereskedelmi hajó Törökországból Indiába tartott. Az esetet az izraeli hadsereg „rendkívül súlyos, globális következményekkel járó” incidensnek minősítette, egyúttal hangsúlyozta, hogy a hajó legénysége többnemzetiségű, de izraeliek nincsenek a fedélzetén.

Izraeli tisztségviselők szerint a járműveket szállító hajó brit tulajdonban van, jelenleg egy japán cég üzemelteti. Az AP ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nyilvános adatbázisok szerint a hajó tulajdonosa a Ray Car Carriers brit cég, amelyet Abraham Rami Ungar alapított, aki Izrael egyik leggazdagabb üzletembere. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az incidensért.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a hajó 25 fős legénysége ukrán, bolgár, fülöp-szigeteki és mexikói állampolgárokból áll, és izraeli nincs köztük.    

A jemeni húszik megerősítették, hogy elfoglaltak egy – általuk izraelinek nevezett – hajót a Vörös-tenger déli részén. Közölték, hogy a legénységgel „az iszlám elvek és értékek szerint” bánnak.  

#Külföld#jemen#irán#izraeli-palesztin háború#hajó

Címlapról ajánljuk