Külföld

Az amerikai elnök megkegyelmezett két halálra ítélt pulykának

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 18:10

A ma 81 éves Biden azzal viccelődött a szárnyasok fölött, hogy nehéz 60-nak lenni.

A hálaadás ünnepe előtt idén is megkegyelmezett két pulykának, Libertynek és Bellnek az amerikai elnök – írja a People.

Biden a Fehér Ház déli gyepén csodálatos hagyománynak nevezte a szárnyasoknak adott elnöki kegyelmet, a tökökkel és őszi levelekkel feldíszített pódiumon pedig arról beszélt, hogy „ez a két madár nagy napja”. 

Az amerikai elnök megkegyelmezett két halálra ítélt pulykának
Win McNamee/Getty Images

Biden saját születésnapjáról is ejtett pár szót. „Ma van a születésnapom…” – kezdte, majd hozzátette: „nehéz 60 évesnek lenni”. (Biden hétfőn töltötte be a 81. életévét).

A kegyelmi ceremóniáról elmondta:

ez a 76. évfordulója ennek az eseménynek. Szeretném, ha tudnák, hogy nem voltam ott az elsőn. Túl fiatal voltam hozzá, hogy eljussak.

A kitüntetett pulykákról Biden azt mondta, Liberty és Bell „imádják a Honeycrisp almát, és a jégkorongot”. A hagyományoknak megfelelően a két pulyka a ceremóniát megelőző éjszakát a washingtoni Willard Hotelben töltötte, ahová vörös szőnyegen érkeztek, mielőtt szobájukba kísérték őket.

Az elnök viccelődött azzal is, hogy a két madár milyen jelentős versenytársakat győzött le, hogy ők kaphassanak kegyelmet, mondván,

nehezebb volt elnyerni, hogy kiválasszanak a ceremóniára, mint jegyet szerezni a Renessaince-turnéra (Beyoncé idei koncertsorozata).

Az amerikai elnök megkegyelmezett két halálra ítélt pulykának
Win McNamee/Getty Images

A pulykák kegyelemben részesítésének hagyománya a XIX. századra nyúlik vissza: egy anekdota szerint Lincoln elnök fia kérte meg apját arra, hogy kegyelmezzen meg a hálaadáskor vacsorára szánt pulykának.

Két évvel ezelőtt Biden a Peanut Butter és Jelly nevű madárpárnak, tavaly pedig a Chocolate és a Chip nevű pulykáknak adott kegyelmet.

Nyitókép: Win McNamee/Getty Images

#Külföld#joe biden#hálaadás#hálaadás nap#pulyka#kegyelem#amerikai elnök#egyesült államok

Címlapról ajánljuk