Külföld

Szélsőségesnek bélyegeznék és betiltanák az „LMBTQ-mozgalmat” Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 18:08

A tilalom ellehetetleníteé az LMBTQ-szervezetek működését, és bármely aktivista büntetőeljárás alá kerülhet.

Az orosz igazságügyi minisztérium kérelmet nyújtott be a helyi legfelsőbb bíróságához, hogy az általa „nemzetközi LMBTQ-mozgalomnak" nevezett szervezet tevékenységét szélsőségesnek minősítve tiltsák be – írja a BBC.

Moszkva szerint a mozgalom „szélsőséges tevékenység” jeleit mutatta, beleértve a „társadalmi és vallási viszályok szítását”. Nem világos azonban, hogy a minisztérium kérelme az LMBT-közösség egészére, vagy esetleg konkrét szervezetekre vonatkozik. A brit közszolgálati csatorna szerint

a tilalom ellehetetlené az LMBTQ-szervezetek működését, és bármely aktivista büntetőeljárás alá kerülhet.

Nem először történik meg, hogy szélsőségesnek bélyegzik a civil társadalom tagjait: korábban jogvédő szervezetekkel és ellenzéki csoportokra is aggatták ezt a jelzőt, például a bebörtönzött Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványa is célkeresztbe került. A mostani indítványt az orosz legfelsőbb bíróság november 30-án vizsgálja.

Elemzők szerint az is állhat a lépés hátterében, hogy Vlagyimir Putyin szavazókat mozgósítson a jövő évi elnökválasztás előtt, noha a regnáló orosz elnök még nem jelentette be hivatalosan indulását. Putyin vezetése alatt Oroszország korábban is vegzálta az LMBTQ-aktivistákat és jogfosztotta a szexuális kisebbségek tagjait. Tavaly az orosz parlament alsóháza elfogadta a „melegpropaganda-ellenesnek” nevezett jogszabály szigorítását, amely megtiltja, hogy filmekben, reklámokban és könyvekben pozitívan mutassanak be meleg párkapcsolatok, a melegekkel kapcsolatos online beszélgetéseket blokkolhatják, és megtiltják a meleg jelképekkel ellátott termékek árusítását. Idén nyáron pedig betiltották a nemátalakító műtéteket is Oroszországban.

Nyitókép (illusztráció): Sven Hoppe / picture alliance via Getty Images

#Külföld#oroszország#lmbtq#lmbtq-jogok#mozgalom#betiltás#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk