Külföld

Két méhhel született, mindkettőben egyszerre lett terhes egy nő

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 15:18

Mindkét méhében babát vár az az alabamai nő, aki rendellenessége miatt két méhhel született, 1 millió nőből egynél fordul elő ilyen.

Mindkét méhében babát vár egy alabamai nő, aki az uterus didelphys nevű genetikai rendellenességgel, vagyis kettős méhűséggel született – írja az NBC News.

A Kelsey Hatcher nevű nő két méhszájjal, méhnyakkal és dupla méhhel született. Ez az állapot rendkívül ritka, ezer nőből legfeljebb három születik két méhszájjal, és annak az esélye pedig, hogy mindkettőben terhes legyen, jóformán egy az egymillióhoz.

A nő 17 éves kora óta tud rendellenességéről, orvosai ugyanakkor azt mondták neki, hogyha teherbe is esik, vélhetően vetélni fog vagy fennál a koraszülés kockázata. Idáig azonban rendre rácáfolt orvosaira, ugyanis eddig három gyereke is született. Férje egyébként alig hitte el, amikor tavasszal, az első ultrahangvizsgálaton kiderült:

Hatcher most mindkét méhében kislányt vár, ráadásul mindkettőt karácsonyra.

Dr. Richard Davis, az Alabamai Egyetem Kórházának szülész-nőgyógyász szakorvosa, Hatcher kezelőorvosa azt mondta: számos dupla méhű nő gyermekét segítette világra, de olyannal még nem találkozott, aki mindkét méhében egyszerre volt terhes. Mint mondta, a babák külön petesejtből származnak, így nem lesznek egypetéjűek.

Hatcher természetes szülést tervez, de mivel terhessége magas kockázatúnak minősül, lehetnek komplikációk, főleg akkor, ha császármetszésre kerül a sor. Arra is van esély, hogy a két méh különböző időpontban kezdi meg az összehúzódásokat, ami azt jelentheti, hogy a testvérek többórás vagy akár többnapos eltéréssel is születhetnek. Hatcher egyébként úgy nyilatkozott, hogy már nem szeretne több gyereket. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#méh#szülés#ikrek#genetikai rendellenesség#kisbaba#terhesség#alabama

Címlapról ajánljuk