Külföld

Elítéli a Fehér Ház Elon Musk „visszataszító” antiszemita tweetjeit

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 19:35

Nagyon meredek kijelentéseket tett a Twitter korábbi vezérigazgatója, többen le is állították a platformon a hirdetést.

Közleményt adott ki a Fehér Ház, miután Elon Musk nagy port kavaró bejegyzést tett közzé a Twitteren – írja a Guardian

Musk egy olyan felhasználó posztjára reagált, aki azzal vádolta a zsidó embereket, hogy „gyűlölik a fehéreket”. A mérnök-üzletember azt írta a poszthoz: „kimondtad a tényleges igazságot”. 

Csak olaj volt a tűzre, amikor Musk csütörtökön arról írt, hogy „szuperül el van cseszve”, hogy a fehér embereknek – az egyik szélsőjobboldali felhasználó szavaival élve – „nem szabad büszkének lenniük a fajukra”.

A Fehér Ház pénteken kiadott közleményében azt írta,

a leghatározottabban elítéljük az antiszemita és rasszista gyűlöletnek ezt a visszataszító népszerűsítését, amely ellentétes az alapvető amerikai értékeinkkel. Elfogadhatatlan, hogy az amerikai történelem leghalálosabb antiszemita cselekménye mögött álló ocsmány hazugságot bármikor megismételjük, nemhogy egy hónappal a zsidó nép számára a holokauszt óta leghalálosabb nap után

– tették hozzá. 

Csütörtök este az IBM jelentette be, hogy leállítja a hirdetéseket az X-en, miután az előző reklámjaik Adolf Hitlert és nácikat dicsőítő anyagok mellett jelentek meg.

„Az IBM zéró toleranciát tanúsít a gyűlöletbeszéddel és a diszkriminációval szemben, és azonnal felfüggesztettünk minden hirdetést az X-en, amíg kivizsgáljuk ezt a teljesen elfogadhatatlan helyzetet” – áll a vállalat közleményében.

Az Európai Bizottság hasonlóképpen bejelentette, hogy „a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd riasztó mértékű növekedése” miatt szünetelteti a hirdetéseket a közösségi hálózaton.

Nyitókép: Kirsty Wigglesworth - WPA Pool/Getty Images

#Külföld#elon musk#antiszemita#twitter#x#zsidó#gyűlölet#fehér ház#közlemény#hirdetés#állásfoglalás

Címlapról ajánljuk