Külföld

A szerb ügyészség szerint nincs bizonyíték a magyar titkosszolgálati jelentés állítására, miszerint tálibok irányítják a vajdasági embercsempészeket

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 18:22

A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség szerint nincs bizonyíték arra, amit a magyar titkosszolgálat állít, hogy afgán tálibok irányítják a vajdasági embercsempészeket.

A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészségnek nincsenek olyan információi, hogy az afganisztáni tálibok állítólag ellenőrzésük alá vonták a szerb-magyar határon tevékenykedő embercsempész csoportokat – írja a szerb Szabad Európa Rádió (RSE) értesülése alapján a Szabad Magyar Szó.

Október végén lengette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt a magyar titkosszolgálati jelentést, amely a déli határnál megjelenő terrorkockázatokról, terrorista csoportok jelenlétéről, a terrorizmus és a migráció összefüggéséről szól. A november elején nyilvánosságra hozott jelentésben az áll, hogy

Szerbiában afganisztáni hátterű, a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alatt működő embercsempész bandák tevékenykednek a magyarlakta Vajdaság területén.

Emellett azt is állította a jelentés, hogy a tálib kormányzat „az embercsempészetből származó hatalmas jövedelmet a saját bevételeként használja, és akár terrorfinanszírozásra is fordíthatja”. A vajdasági magyar lap szerint Szerbia és Magyarország belügyminisztériumai és biztonsági szolgálatai nem reagáltak az RSE tálib militánsokra vonatkozó kérdéseire.

Mint arról a Híradó is beszámolt, 1634 embercsempészt engedett szabadon a magyar kormány április óta, és már olyan is előfordult, hogy valakit újra csempészésen kaptak.


Nyitókép (illusztráció): MTI / AP / Szerb belügyminisztérium

 

#Külföld#szerbia#ügyészség#illegális bevándorlás#titkosszolgálat#jelentés#afganisztán#tálibok#embercsempészet

Címlapról ajánljuk