Külföld

Bíróság elé állt Greta Thunberg, nem vallotta magát bűnösnek

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 13:31

Csak a nevét és a születési dátumát volt hajlandó megerősíteni a bíró kérdésére.

Greta Thunberg szerdán bíróság elé állt Londonban, miután egy október 17-i tüntetésen előállították a rendőrök, mert élőlánccal próbáltak elkeríteni egy szállodát, ahol olaj- és gázipari vállalatvezetők tanácskoztak. A húszéves klímaaktivistát a közrend megzavarásával vádolják, de a Reuters friss tudósítása szerint nem vallotta magát bűnösnek, és mindössze a nevét és a születési dátumát volt hajlandó megerősíteni a bíró kérdésére.

A vád szerint Greta Thunberg nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak, ami arra irányult, hogy a tiltakozás ne okozhasson jelentős fennakadást a lakosság, a szálloda és annak vendégei számára. A környezetvédő óvadék ellenében szabadlábon van, ha bűnösnek találják, legfeljebb 2500 font (egymillió forint) büntetést szabhatnak ki rá. A bíró február elsejére tűzte ki ügyének tárgyalását.

Idén Greta Thunberggel szemben svédországi, norvégiai és németországi tüntetéseken is intézkedtek a hatóságok. Nemrég azzal keltett egyesekben felháborodást, hogy egy tüntetésen kiállt a palesztinok mellett. Ezért az izraeli hadsereg is bírálta.

Nyitókép: REUTERS/Hannah McKay

#Külföld#greta thunberg#környezetvédelem#egyesült királyság#közrend megzavarása#bíróság

Címlapról ajánljuk