Külföld

Izraelnek nem tetszett Greta Thunberg kiállása a palesztinokért

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 17:14

Az izraeli hadsereg nekiment Greta Thunbergnek, miután a svéd klímaaktivista kiállt a gázai palesztinokért és civil lakosságért, illetve mert megosztott a közösségi médiában egy posztot, amely szerint népirtás zajlik az övezetben. 

 Az izraeli hadsereg pénteken ostorozni kezdte Greta Thunberg svéd klímaaktivistát, miután kiállt a palesztinokért, és támogatott egy olyan nyilatkozatot, amely szerint „népirtás” folyik Gázában – írja a Politico.

A híres környezetvédő aktivista azt mondta: „a világnak szót kell emelnie, és azonnali tűzszünetet, igazságot és szabadságot kell követelnie a palesztinok és minden érintett civil számára”, miután az Izrael és a Hamász közötti háború eszkalálódhat, és azzal fenyeget, hogy regionális konfliktussá válik.

Thunberg emellett az Istangramon megosztotta egy németországi székhelyű palesztinbarát oldal bejegyzését is, amely szerint „népirtás” zajlik Gázában az izraeli válaszcsapások nyomán. Arye Sharuz Shalicar, az izraeli hadsereg szóvivője erre reagálva a brüsszeli lapnak azt mondta:

Aki a jövőben bármilyen módon azonosul Greta Thunbergel, az véleményem szerint a terror támogatója.

 

A szóvivő emellett nehezményezte, hogy Greta úgy vállal szolidaritást Gázával, hogy közben „egy szót sem szól az izraeliek elleni mészárlásokról”, így szerinte valójában nem a palesztinok mellett van, hanem „a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorját söpri az asztal alá, mintha az nem is létezne”.

Sok európai országban attól tartanak, hogy a háború miatt megerősödik antiszemitizmus és az Izrael-gyűlölet, miután az emberek világszerte utcára vonulnak a palesztinokért. Franciaországban a közrendre hivatkozva betiltották a palesztinpárti tüntetések minden formáját, a szabályszegő külföldi állampolgárokat pedig deportálással fenyegetik. Németországban ugyan megengedett az izraeliek és a palesztinok sorsa iránti együttérzés vagy a tiltakozás kifejezése, de ha az ügyet „terrorista propaganda terjesztésére” használják fel, akkor feloszlatják a gyűléseket. Magyarországon is betiltottak már palesztinok melletti szolidaritási tüntetést.

A Gáza övezetben uralkodó állapotokkal korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg.

Nyitókép: Clodagh Kilcoyne / Reuters

#Külföld#izraeli hadsereg#greta thunberg#Hamász#palesztinok#gáza#népirtás#izrael

Címlapról ajánljuk