Külföld

„Akinek most van műtétre szüksége, az halott” – leállt Gáza legnagyobb kórházának működése, Izrael fél órára elég üzemanyaggal támogatná őket

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 5:48

Isaac Herzog izraeli elnök szerint nem ők támadtak az Al-Shifa kórházra, ahol most legalább a koraszülött kisbabákat megpróbálják életben tartani.

Az Al-Shifa, a Gáza övezet legnagyobb kórháza „többé nem tud kórházként funkcionálni”, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A testület szerint „a folyamatos lövöldözés és bombázás a környéken súlyosbította az amúgy is kritikus helyzetet” az intézményben, írja a BBC.

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 2300 ember van a kórházban, ahol nincs áram. Isaac Herzog izraeli elnök szerint nem ők támadtak a kórházra. Ő pár órája még arról beszélt, hogy a személyzet beszámolóival ellentétben „minden működik” az intézményben.

A kórház vezetője, Muhammad Abu Salmiya azt mondta a CNN szerint: „Akinek most van műtétre szüksége, az halott, és semmit sem tudunk tenni érte”. Jelenleg az a prioritásuk, hogy a koraszülött kisbabákat életben tartsák azután is, hogy elfogyott számukra az oxigén.

Az izraeli hadsereg 300 liter üzemanyagot ajánlott fel a kórháznak, ám beszámolójuk szerint a Hamász meggátolta, hogy a kórház dolgozói hozzáférjenek ehhez. Abu Salmiya megerősítette, hogy valóban kapcsolatba léptek vele a benzin ügyében, de a személyzet túl ijedt ahhoz, hogy kimenjen érte.

Azt is hozzátette: „Ez semmire sem jó. Ennyi üzemanyaggal mindössze fél óráig lehet üzemeltetni a generátort”. A kórház egyik orvosa elmondta, hogy az intézmény általában 24 ezer liter benzint használ naponta, hogy áramot termeljen. Ha csak egy generátort kapcsolnának be, annak is napi 9-10 ezer literre lenne szüksége.

Nyitókép: MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters

#Külföld#izrael#Hamász#Gáza övezet#al-shifa kórház#áram#benzin

Címlapról ajánljuk