Külföld

Pillanatokon belül kitörhet egy vulkán, szükségállapotot hirdetett Izland

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 13:48

Egy magmaalagút érheti el Grindavíkot.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Izlandon, mert attól tartanak, hogy egy sor földrengés miatt kitörhet a Fagradalsfjall vulkán – írja a BBC.

A hatóságok a közeli Grindavík városában élő több ezer lakost elővigyázatosságból evakuálásra utasítottak. Az izlandi meteorológiai hivatal (IMO) szerint aggodalomra ad okot, hogy nagy mennyiségű magma – olvadt kőzet – terjed a föld alatt, ami ott kerülhet a felszínre.

A Fagradalsfjall vulkán környékén az elmúlt hetekben több ezer rengést regisztráltak. Ezek az izlandi Reykjanes-félszigeten összpontosulnak, amely a 2021-es kitörés előtt 800 évig csöndben volt, nem volt aktív – emékeztet a BBC.

Csütörtökön a térségben megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt bezárták a közeli Kék Lagúna nevezetességet. Az izlandi polgári védelmi ügynökség közölte, hogy az evakuálásról szóló döntés azután született, hogy az IMO nem tudta kizárni, hogy egy „jelenleg formálódó magmaalagút elérheti Grindavíkot”.

Az ügynökség pénteki közleményében közölte, hogy az embereknek el kell hagyniuk a várost, de hangsúlyozta azt is, hogy nem „vészhelyzeti evakuálásról” van szó – és felszólította őket, hogy „maradjanak nyugodtak, mert van elég időnk reagálni”.

Nem fenyeget közvetlen veszély, az evakuálás elsősorban megelőző jellegű, amelynek fő célja Grindavík lakosainak biztosítása

– tették hozzá.

Izland a világ egyik földrajzilag legaktívabb régiója, mintegy 30 aktív vulkáni helyszínnel. A vulkánkitörések akkor következnek be, amikor a magma, amely könnyebb, mint a körülötte lévő szilárd kőzet, mélyről a földfelszínre emelkedik.

Nyitókép: Abstract Aerial Art / Getty Images

#Külföld#vulkán#izland#vulkánkitörés#szükségállapot#Fagradalsfjall#vészhelyzet#földrengés

Címlapról ajánljuk