Külföld

Órákra volt a haláltól, végül egy dupla mellimplantátum mentette meg a férfi életét

rtl.hurtl.hu

2023. november 9. 20:05

Az innovatív eljárásnak hála a beteg ma már teljes életet élhet.

Egy halálközeli állapotban lévő férfi életét az utolsó pillanatban mentette meg egy pár dupla D-s mellimplantátum – írja a Metro.

A 34 éves David Bauernek sürgős tüdőátültetésre volt szüksége, miután a sajátját megtámadta egy gyógyszerrezisztens bakteriális fertőzés, és elkezdett elfolyósodni.

A fertőzés annyira súlyos volt, hogy az orvosok nem tudták egy mozdulattal donorpárra cserélni a szerveket, ehelyett tüdő nélkül kellett életben tartaniuk, amíg a szervezet immunrendszere nekilátott az utolsó baktérium eltávolításának is.

Az orvosoknak ezért ki kellett találnia, hogyan töltsék ki a férfi mellkasán tátongó lyukat. A chicagói Northwestern Memorial Kórház sebészeinek jutott eszébe az ötlet, hogy egy mellimplantátum-pár segíthet a férfin.

„Valakinek, aki haldoklik, és olyan beteg volt, mint David, általában lehetősége sincs a transzplantációra és meghal” – mondta Ankit Bharat vezető mellkassebész a CNN-nek.

Bauer kertészként dolgozott, a húszas évei eleje óta dohányzott, és 2014-ben cserélte le a cigarettát párologtatóra. A férfi úgy gondolta, ez egészségesebb alternatíva, de számára sokkal komolyabb függőséget okozott, mint a cigaretta.

Amikor áprilisban Bauer influenzás lett, a tüdeje nem tudott megbirkózni a vírussal, és egy másodlagos tüdőfertőzés lépett fel nála. Egy St. Louis-i kórházba érkezve gyorsan testenkívüli membrán-oxigenizációs (ECMO) rendszerre helyezték, amely átvette a tüdő feladatát, de másnap összeomlott. Leállt a szíve, majd újraélesztették.

Bauernek ugyan szüksége lett volna a tüdőátültetésre, de túl beteg volt az eljáráshoz. Ekkor állt elő a csapat az úttörő megoldással, amelyre azért volt szükség, mert nem léteznek tüdőprotézisek, a szervezet pedig nem működne a tüdő által biztosított nyomás nélkül.

Az orvosoknak olyasmire volt szükségük, amelyet a mellkasüregbe lehet formázni, de nem okoz reakciót a testben – az implantátumok pedig tökéletesen megfeleltek a célnak.

Amikor felnyitottuk a mellkast, tele volt gennyel, sárga, undorító bűzzel – mondta Bharat. Bauer szervezete napokon belül leküzdte a fertőzést, így készen állt a tüdőátültetésre.

Rendkívüli szerencse folytán a régi tüdejének május 26-i eltávolítása utáni napon rendelkezésre állt egy donor. A transzplantációra május 28-án került sor.

Most, öt hónap elteltével Bharat elmondta, hogy a beteg a teljes gyógyulás útjára lépett. 

„Azt tervezem, hogy csináltatok egy pólót, amire az lesz írva, hogy DD Davey” – fogalmazott a férfi, és hozzátette: nagyon büszke arra, hogy ő az első páciens az intézményben, aki átesett ezen az innovatív eljáráson, és bízik abban, hogy a módszer más súlyos betegek előtt is megnyitja majd a kapukat.

Nyitókép: Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images

#Külföld#mellimplantátum#implantátum#tüdő#fertőzés#műtét

Címlapról ajánljuk