Külföld

Hamarosan újra lehet medvére vadászni Romániában

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 20:18

Megszavazták azt a törvénytervezet, ami újra engedélyezi a túlszaporodott medvék kilövését Romániában. A tervezetet most a képviselőháznak kell jóváhagynia.

A román szenátus hétfőn elfogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett törvénytervezetet, amely újra engedélyezi a túlszaporodott medvék vadászatát az országban.

Mint arról beszámoltunk, Romániában a medvepopuláció sűrűsége miatt szigorítják a megelőző intézkedéseket: április elején Tánczos Barna volt román környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy idén 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának.

Az érintettek örülnek annak, hogy ismét vadászhatnának pénzért medvéket, azonban a természet- és állatvédő szervezetek akkor nem értettek egyet a lépéssel. Májusban arról is írtunk, hogy legalább 5 ezer eurót (kb. 1,9 millió forintot) fizetnek majd egy medve kilövéséért, de a végső ár a trófea pontszáma alapján ennél nagyobb is lehet.

Az ominózus jogszabálytervezet ismét lehetővé tenné a vadászatot: 426 medve kilövését megelőzési, 55-ét beavatkozási céllal engedélyezi, írja az MTI. A tervezet szerint Romániában folyamatos a medvepopuláció túlszaporodása, a nagyvadak pedig természetes élőhelyüket elhagyva veszélyt jelentenek az emberre, a találkozások is egyre gyakoribbak.

A tervezetet ugyanakkor még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, mielőtt életbe lépne.

Az RMDSZ sajtóosztálya szerint a tervezet előírja, hogy medvék kilövésekor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venni, és tiltja a kapitális hímek és a bocsos anyamedvék kilövését. Romániában 2016-ben tiltották be a medvevadászatot, jelenleg pedig csak akkor lehet kilőni a ragadozót, ha emberéletet veszélyeztet. A szaktárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#románia#medve#vadászat#megszavazták

Címlapról ajánljuk