Külföld

Romániában beindul a medveritkítás: közel kétmillió forintot fizetnek majd, hogy kilőhessenek egyet

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 20:56

Romániában idén 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának. Az érintettek örülnek annak, hogy ismét vadászhatnának pénzért medvéket, azonban a természet- és állatvédő szervezetek nem értenek egyet a lépéssel. 

Legalább 5 ezer eurót (kb. 1,87 millió forintot) fizetnek majd egy medve kilövéséért Romániában, de a végső ár a trófea pontszáma alapján ennél nagyobb is lehet – írja a PressOne cikke alapján a Transtelex.

Mint arról mi is beszámoltunk, Romániában a medvepopuláció sűrűsége miatt szigorítják a megelőző intézkedéseket: április elején Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy idén 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának. De ezen felül további 60 egyed kilövését közvetlen veszély esetén jóváhagynák.

Bár az érintettek örülnek annak, hogy a medvevadászat 2016-os betiltása után újból vadászhatnak pénzért, kevésnek tartják a kvótát, ezért azt ezer példányra emelnék. Ám a természet- és állatvédők nem értenek egyet a lépéssel, a tervezet visszavonását követelik. 

A PressOne a Hargita megyei egyesületnél is érdeklődött arról, lehetne-e medvevadászatot szervezni a nyárra, itt a tarifa már 6 ezer euróról indult. 

A kvótáról szóló rendelet állítólag napokon belül hatályba lép, még úgy is, hogy a román kormány épp most készül leváltani a javaslatért felelős tárcavezetőt. Mihai Pop, a Biológiai Diverzitás Megőrzéséért Egyesület szakértője szerint hiányoznak azok a tudományos felmérések, amelyek alapján helyesen lehetne megállapítani egy megelőző kilövési kvótát. Szerinte vannak olyan esetek, amikor indokolt egy állat kilövése, ám a belesetek többsége megelőzhető lenne enélkül is.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#románia#medve#kvóta#vadászat

Címlapról ajánljuk