Külföld

Nagyüzem van Ficóéknál: cserélik le a szlovák főrendőröket

rtl.hurtl.hu

2023. november 2. 16:29

Olyan belső ellenőr került a Belügyminisztériumba, aki ellen már két eljárást is indítottak, és az egyik idején Fehéroroszországban bujkált.

A szlovák belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) egykori igazgatóját, Branislav Zuriant nevezte ki a tárca belső ellenőrzési osztályának élére – írja az Új Szó.

A személycsere várható volt, mivel az új, Fico-kormány kinevezésével megkezdődött a rendőrség vezetőinek lecserélése. A belügyminiszter először Hamran István országos rendőrfőkapitányt, valamint két helyettesét, Branko Kiššt és Damián Imrét távolította el a vezető pozíciókból. Utána a Čurilla-csoport tagjait, vagyis a NAKA hat nyomozóját is felfüggesztette, akik korábban a Robert Fico vezette párthoz, a Smerhez kötődő korrupciós botrányok felderítésén dolgoztak.

A most kinevezett Branislav Zurian ellen korábban kétszer is eljárást indítottak információk kiszivárogtatásának gyanújával, de Maroš Žilinka főügyész mindkét esetben leállította azt. Zurian a meghallgatáson elismerte, az eljárás idején Fehéroroszországban bujkált. Az Új Szó szerint a volt nyomozó tagadja bűnösségét, szerinte a meggyanúsítása az előző kabinet politikai bosszúhadjáratának része volt.

Zuzana Caputová szlovák államfő, alig nyolc napja nevezte ki az új szlovák kormányfőt, Robert Ficót és kabinetjének tagjait a pozsonyi elnöki palotában. Fico meglehetősen jó viszonyt ápol Orbán Viktor magyar kormányfővel.

Robert Fico nemrég hivatalba lépett szlovák miniszterelnök hétfő este katonákat és rendőröket vezényelt a szlovák-magyar határhoz, hogy így üzenjen az embercsempészeknek:


Nyitókép: MTI/AP/TASR/Jaroslav Novák

#Külföld#szlovákia#matus sutak estok#belügyminisztérium#robert fico#rendőrség

Címlapról ajánljuk