Több mint 260 civil halt meg Ukrajnában aknák miattCsaknem kétmagyarországnyi területen van aknaveszély most Ukrajnában. Kijev úgy számol, a mentesítésre még szüksége van 7 ezer utászra.
Külföld

Több mint 260 civil halt meg Ukrajnában aknák miatt

rtl.hurtl.hu

2023. november 1. 19:44

Csaknem kétmagyarországnyi területen van aknaveszély most Ukrajnában. Kijev úgy számol, a mentesítésre még szüksége van 7 ezer utászra és 37 milliárd dollárra.

Több mint 260 civil vesztette életét Ukrajnában taposóaknák és más robbanóanyagok miatt a 20 hónapja dúló háború kezdete óta – közölte szerdán az ukrán vezérkar a Telegram közösségi oldalon.

A kijevi vezetés becslései szerint mintegy 174 ezer négyzetkilométeren –  vagyis nagyjából az ország területének harmadán – lehetnek elszórva aknák és más veszélyes harceszközök darabjai.

Eddig legalább 571 ember sebesült meg aknák, illetve a harcok következtében hátrahagyott egyéb veszélyes robbanószerkezetek miatt. Az ilyen balesetek nagyjából negyede mezőkön történt.

Több mezőgazdasági termelő kockázatokat kénytelen vállalni azzal, hogy megpróbálja megművelni földjeit olyan térségekben, ahol aknaveszély áll fenn.

Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint a déli Mikolajiv megyében szerdán egy azonosítatlan robbanószerkezetre hajtott egy traktor, aminek következtében ketten megsebesültek. „Egyiküknek amputálni kellett mindkét lábát, a másik a kivizsgálását követően megtagadta, hogy kórházba szállítsák” – tette hozzá a tárca szintén a Telegramon.

Ukrajnának égető szüksége van utászokra. Jelenleg mintegy háromezer aknamentesítő szakembere van, de további hétezer kell még a teljes aknamentesítéshez


– közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Szuszpilne közszolgálati hírportálnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy ehhez nagyjából 37 milliárd dollárra (13 ezer milliárd forint) lenne szükség, amit Kijev nemzetközi partnereinek segítségével szeretne előteremteni.

Nyitókép: Reuters/Sofiia Gatilova

#Külföld#taposóakna#ukrajna#orosz-ukrán háború#traktor#mezőgazdaság#aknamentesítés

Címlapról ajánljuk