Külföld

Náci üdvözlés miatt letartóztattak egy német politikust

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 16:30

A német szélsőjobboldali AfD egyik politikusát tiltott önkényuralmi jelképek használatával és náci tisztelgéssel vádolták meg, hétfőn letartóztatták. 

Náci jelképek felmutatásának vádjával hétfőn letartóztatták a német szélsőjobboldali AfD párt egyik politikusát – írja a BBC.

A 22 éves Daniel Halemba csak nemrég foglalta el helyét a bajor tartományi parlamentben az AfD történelmi előretörése után. A politikus tagja a Teutonia Prague nevű diákszövetségnek, amelynek helyiségeiben a múlt hónapban razziát tartott a rendőrség, miután

a szomszédok arra panaszkodtak, hogy valaki „Sieg Heil”-t kiabál bent.

A rendőrök közölték, hogy megerősítést nyertek a szomszédok állításai, ami azért fontos, mert Németország alkotmánya tiltja a totalitárius rendszerek szimbólumainak használatát. A rendőrség pénteken elfogatóparancsot adott ki a fiatal politikus ellen, aki október 26. óta szökésben van.

A képviselőt rasszista felbujtással is vádolják, de azzal is szembe kell néznie, hogy a hatóságok szerint megpróbálta elrejteni a bizonyítékokat. „Le akarnak tartóztatni engem, egy teljesen törvénytelen elfogatóparancsot használva” – mondta Halemba egy közösségi médiában közzétett videóban. Katrin Ebner-Steiner, a párt bajor parlamenti frakcióvezetője szerint politikai indíttatású eljárás folyik.

Nyitókép: Peter Kneffel / picture alliance via Getty Images

 

#Külföld#AFD#német#politikus#náci#tisztelgés#önkényuralmi jelkép#letartóztatás

Címlapról ajánljuk