Külföld

A héten már másodszor kellett a Kremlnek cáfolni, hogy Putyin meghalt volna

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 17:55

A Kremlnek amiatt a pletyka miatt kellett magyarázkodni, hogy Putyin meghalt és egy hasonmása vette át a posztját.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken cáfolta a Vlagyimir Putyin orosz elnök haláláról szóló, a közösségi médiában elterjedt pletykákat, és átverésnek nevezte azokat – írja a Politico.

Az, hogy Putyin meghalt, és egy hasonmása vette át a posztját, abszurd koholmány

– mondta Peszkov pénteken a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek.

A héten a szóvivőnek már másodszor kellett magyarázkodnia Putyin egészségi állapotával kapcsolatban. A Newsweek szerint még vasárnap este jelent meg a Telegramon, a General SVR felhasználó csatornáján, hogy szívrohamot kapott az orosz elnök a valdai rezidenciáján. Peszkov akkor is tagadta, hogy történt volna  valami Putyinnal. Miután a pénteki cáfolat megjelent, a Telegram-csatornán már arról írtak, hogy az orvosokat bezárták a holttesttel együtt a dácsába.

A pletykákat az ráadásul erősíti, hogy Peszkov pénteken azt is bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin nem vesz részt az Oroszország kiállítás-fórum megnyitóján, holott korábban arról volt szó, hogy ott lesz. A szóvivő szerint az elnök később el fog látogatni a rendezvényre.

Putyin magánélete és egészségi állapota körül – aki igyekszik erős ember képét sugározni a nyilvánosság felé – nagy a titkolózás, ami évek óta a találgatások témája. Mindössze egyszer fordult elő, hogy az elnök egészségi állapotáról hírt adott a Kreml, amikor 2018-ban megfázott.

Nyitókép: Reuters/Sputnik/Grigory Sysoev

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#halálhír#dmitrij peszkov#kreml#valda

Címlapról ajánljuk