Külföld

Az amerikai hadsereg légicsapásokat mért szíriai célpontokra

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 16:01

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy az USA önvédelmi légicsapásokkal válaszolt Irán által támogatott milíciák támadásaira, amelyeket amerikai támaszpontok ellen követtek el Irakban és Szíriában.

Az Egyesült Államok légicsapásokat mért az iráni Forradalmi Gárda és „kapcsolt csoportjai” által használt két létesítményre Kelet-Szíriában – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A Pentagon azután kezdte meg a két műveletet, hogy Joe Biden elnök üzenetet küldött Irán legfőbb vezetőjének, és ebben óva intett az amerikai csapatok elleni bármilyen támadástól, amely az Izrael és a Hamász dzsihadista szervezet között folyó háború kiszélesedésével fenyeget, írja az MTI.

„Ezek az önvédelmi és precíziós csapások válaszul szolgálnak az Irán által támogatott milíciák által Irakban és Szíriában az amerikai személyzet ellen október 17. óta folyamatban lévő, és többnyire sikertelen támadássorozatra – áll Lloyd Austin közleményében. Az amerikai védelmi miniszter hozzátette, a csapások „különállóak és elkülönülnek” az Izrael és a Hamász között zajló konfliktustól.

Nem sokkal korábban a Pentagon közölte, hogy az amerikai erők és szövetségeseik a hónap eleje óta legalább 16 drón- és rakétatámadás célpontjai voltak, tizenkét alkalommal Irakban és négyszer Szíriában. Washington jelenleg mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában és közel 2500-at Irakban, akik az Iszlám Állam nevű szervezet ellen harcolnak, és gyakran hajtanak végre támadásokat a dzsihadisták ellen.

A BBC arról ír, hogy a csapásokat az amerikai légierő két F-16-os vadászgépe hajtotta végre, helyi idő szerint péntek hajnalban, a célpontok fegyver- és lőszerraktárak voltak. Halálos áldozatokról egyelőre nem tudni. A lap megjegyzi: az USA-t az arab világ nagy részében Izrael közeli szövetségesének tekintik, ezért az amerikai bázisok meglehetősen nagy készültségben vannak.

Nyitókép: Johanna Geron / Reuters

#Külföld#egyesült államok#légicsapás#szíria#irak#irán#lloyd austin

Címlapról ajánljuk