Külföld

Szinte súrolta az amerikai bombázót a kínai vadászgép – videó

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 14:59

Három méterre ment el a B-52-es bombázó mellett a kínai vadászgép.

Veszélyes manővert hajtott végre egy kínai vadászrepülőgép a Dél-kínai-tenger felett egy amerikai B-52-es bombázóval szemben az amerikai hadsereg indiai és csendes-óceáni térségbeli parancsnoksága szerint.

A csütörtök éjjeli jelentés szerint a J-11-es kínai vadászgép pilótája éjszakai korlátozott látási viszonyok között „rossz repülési gyakorlatot tanúsítva”, illetve „nem biztonságos és szakszerűtlen módon” mintegy három méterre közelítette meg az amerikai repülőgépet – írja az MTI.

Az amerikai hadsereg által közzétett videón látható a manőver:


Korábban – szintén csütörtökön – a kínai védelmi minisztérium mutatott be egy videót, amelyen állítása szerint az amerikai haditengerészet Ralph Johnson nevű rombolójának augusztus 19-i „provokációja” látható, amint egy éles kanyarral elvágja a kínai Guilin romboló útját.


A két nagyhatalom többször is provokációval, illetve a térségben tengeren és levegőben tanúsított veszélyes magatartással vádolta meg egymást az utóbbi hónapokban. Az amerikai fél már több mint 180 ilyen esetről számolt be 2021 ősze óta.

Csütörtök este – még az éjszakai incidens előtt – Vang Ji kínai külügyminiszter kijelentette, hogy Peking az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok stabilizálása érdekében csökkenteni kívánja a félreértéseket.

Nyitókép: Twitter.

#Külföld#bombázó#repülőgép#kína#egyesült államok#b-52#j-11#vadászgép#incidens

Címlapról ajánljuk