Külföld

Erdoğan török elnök felszabadítókként beszélt az Izrael ellen háborúzó Hamászról

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 14:39

Izraelbe készült, de lemondta az utat – szerinte Netanjahu visszaélt a törökök jó szándékával.

Lemondta izraeli útját Recep Tayyip Erdoğan török elnök, arra hivatkozva, hogy a zsidó állam „embertelen” háborút vív a Hamász harcosai ellen Gázában.

Az AFP tudósítása szerint Erdoğan a kormánypárt parlamenti képviselői előtt tartott beszédében azt mondta, hogy a Hamászra felszabadítókként tekint, akik saját hazájukért harcolnak.

Törökország és Izrael viszonya befagyott azóta, hogy Izrael 2010-ben rátámadt egy török hajóra, amely segélyt szállított Gázába, és tíz civil életét vesztette. Először tavaly látszottak a közeledés jelei, amikor a két ország nagyköveteket delegált egymáshoz, múlt hónapban pedig Erdoğan az ENSZ-ben találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Az AFP megjegyzi, hogy a török elnök nem árulta el, mikor szándékozott Izraelbe látogatni, ahol a törökök egy földgázvezeték-projektben is részt vennének.

Természetesen jó szándékaink voltak, de Netanjahu visszaélt velük

– jelentette ki Erdoğan.

Izrael és a Hamász háborújának kezdetén a török elnök még visszafogottabban fogalmazott, elítélt minden civilek elleni támadást és azt kérte Izraeltől, hogy megfontoltan reagáljon. Azután váltott hangnemet, hogy a múlt héten több száz halálos áldozattal járó támadás ért egy gázai kórházat, ami a muszlim világban is komoly tiltakozást eredményezett. (Több nyugati ország szerint azonban olyan rakéta okozta a tragédiát, amit Gázából indítottak Izrael felé.)

Erdoğan kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsát azzal vádolta, hogy „meghajol az izraeli rezsim előtt”, szerdán pedig arról beszélt, hogy le kell állniuk azoknak, akik a Közel-Keleten kívülről öntenek olajat a tűzre. „Minden félnek le kell vennie az ujját a ravaszról, és azonnal ki kell hirdetni a tűzszünetet. Közvetlen vagy közvetett tárgyalásokat kell kezdeni a túszok elengedéséért” – közölte.

Szombaton Isztambulban tartanak tömegdemonstrációt a palesztinok jogaiért, amelyen várhatóan Erdoğan is részt vesz.

Nyitókép: Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

#Külföld#törökország#Recep Tayyip Erdoğan#izrael#Hamász

Címlapról ajánljuk