Külföld

Brit hírszerzés: nem Izrael bombázta le a gázai kórházat

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 19:01

Joe Biden amerikai elnök után Rishi Sunak brit miniszterelnök is azt mondta, hogy valószínűleg Gázából indított rakéta csapódott be az övezetben működő al-Ahli kórházba, amiben a Hamász által ellenőrzött hatóságok szerint 471-en meghaltak.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a brit hírszerzés azt valószínűsíti, hogy Gázából indított rakéta csapódott be az övezetben működő al-Ahli kórházba – írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, több száz ember is meghalhatott a Gáza övezetben, amikor légicsapás ért egy kórházat múlt kedden. A területet irányító Hamász és számos arab ország Izraelt vádolta meg a civilek lebombázásával, az izraeli hadsereg szerint viszont az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétája csapódott be az épületbe, és erről korábban bizonyítékokat is mutattak. Rishi Sunak a térségben tett múlt heti látogatása után kijelentette:

brit hírszerzési és fegyverszakértők vizsgálata szerint a robbanást valószínűleg egy olyan rakéta – vagy annak egy része – okozta, amelyet Gázából indítottak Izrael felé.

Azonban nem csak a brit kormányfő gondolja így. Joe Biden amerikai elnök is Izrael beszámolójával értett egyet, amely szerint a robbanást nem izraeli légicsapás, hanem egy eltévedt palesztin rakéta okozta, írja a BBC. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig csütörtökön azt mondta, hogy még nem hajlandó egyetérteni Washingtonnal, védelmi minisztériumának szombati közleményében azonban az állt, hogy bizonyára nem Izrael csapott le az al-Ahli kórházra október 17-én.

Az üggyel korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg. 

Nyitókép: Hannah McKay / File Photo via Reuters

#Külföld#rishi sunak#brit hírszerzés#gáza#kórház#bombázás#izrael#iszlám dzsihád#Hamász

Címlapról ajánljuk