Külföld

A baloldal maradhat hatalmon Spanyolországban, ha sikerül megállapodni a katalán szeparatistákkal

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 18:21

A gond az, hogy a katalán pártok által követelt amnesztiát sok spanyol gyomra nem venné be.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt koalíciós megállapodást kötött a Sumar baloldali pártszövetséggel, ami kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök egy újabb cikluson át kormányozhassa az országot – írja az AFP hírügynökség.

A júliusi spanyolországi választást ugyan a konzervatív Néppárt nyerte, de nem volt elegendő többsége ahhoz, hogy kormányt alakítson, a pártot vezető Alberto Núñez Feijóo pedig elvesztette a kormányfőjelöltségéről döntő parlamenti szavazást. Ezzel a második helyen végzett szocialisták kaptak újabb esélyt.

Miközben a Sumar támogatása létfontosságú Sánchez számára, nem elegendő ahhoz, hogy megnyerje a bizalmi szavazást a parlament alsóházában. Szüksége van a kisebb regionális pártok, így a katalán szeparatisták támogatására is.

A Sumarral kötött megállapodás része, hogy a munkaidőt heti 40 óráról 37 és fél órára csökkentsék a fizetések visszanyesése nélkül, felgyorsítsák az állami bérlakásprogramot és hathatósan fellépjenek a fiatalok munkanélkülisége ellen. A pártok fontosnak nevezték az ország fenntartható növekedését, a klímavédelmet és a társadalmi igazságosságot a szabadságjogok és a nők jogainak kiszélesítésével.

A katalán pártok támogatásukért cserébe amnesztiát kérnek a több száz politikus és aktivista számára, akik ellen Katalónia 2017-es sikertelen elszakadási kísérlete miatt indítottak eljárást. A jobboldal mellett ugyanakkor Sánchez pártjában is vannak olyanok, akik szerint az amnesztia szembe menne az alkotmánnyal és a jogállamisággal.

Nyitókép: REUTERS/Susana Vera

#Külföld#spanyolország#pedro sánchez#katalónia#kormányalakítás#szeparatizmus

Címlapról ajánljuk