Külföld

Fegyvert találtak a hongkongi repülőtéren egy amerikai politikus kézipoggyászában, letartóztatták

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 8:11

Az amerikai Jeff Wilson szenátor ellen engedély nélküli fegyvertartás vádjával indítottak eljárást. 

Letartóztatták Hongkongban Jeff Wilson amerikai republikánus politikust, miután egy fegyverrel a poggyászában szállt le a kínai város nemzetközi repülőterén - jelentette az amerikai és a hongkongi sajtó. A Washington állam törvényhozásának szenátora egy közleményben azt állította, hogy „őszinte tévedésről” van szó, és reményét fejezte ki, hogy az ügyet gyorsan sikerül rendezni.

Wilson szenátor elmondása szerint nem vette észre, hogy a kézi poggyászában van a lőfegyver, amikor az oregoni Portland város repülőterén átment a biztonsági ellenőrzésen. A fegyvert a nem találták meg a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseket végző amerikai szerv, a TSA ellenőrei. A TSA az NBC News-nak annyit mondott, hogy még információkat gyűjtenek az esettel kapcsolatban.

A szenátor közölte, akkor vette észre, hogy nála maradt a fegyvere, amikor már San Francisco repülőteréről Hongkongba tartó járaton ült. Elmondása szerint egy rágógumit akart kivenni a táskájából, amikor felfedezte a fegyvert, és leszállás után azonnal jelezte a kínai vámosoknak, hogy mi van nála.

A férfit ekkor letartóztatták, és engedély nélküli fegyvertartás vádjával indítottak eljárást ellene. Wilson hétfőn jelent meg egy hongkongi bírságon, ahol elrendelték, hogy húszezer hongkongi dolláros óvadék kifizetése ellenében szabadlábon védekezhet a vádak ellen. Útlevelét azonban le kellett adni, és nem hagyhatja el Hongkongot.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint Wilson, a felesége és két velük lévő férfi összetűzésbe került a bíróságnál rá váró újságírókkal, mert fotókat készítettek róluk. Wilson és felesége azt követelte, hogy töröljék le a róluk készült fényképeket, mert nem adták beleegyezésüket, és végül rendőröknek kellett közbelépni.

Wilsonnak jövő hét hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt. A Hong Kong Free Press cikke szerint az ellene felhozott vádért akár 14 évig tartó börtönbüntetést is lehet kapni, de neki egy békebíróság előtt kell megjelennie, amik legfeljebb két évig tartó börtönbüntetést adhatnak.

A politikus az NBC News cikke szerint magánutazáson van feleségével, akivel öt héten át utaznának Délkelet-Ázsiában. Wilson közölte, reméli, hogy hamar folytatni tudják utazásukat.

Nyitókép:Senate Republican Caucus

#Külföld#hongkong#repülőtér#fegyver#jeff wilson#szenátor#politikus#letartóztatás

Címlapról ajánljuk