Külföld

Celine Dion zenéjével kínozzák a lakosokat, petíció indult

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 16:06

A kanadai énekesnő klasszikusai a zajterror eszközeivé váltak. Már a polgármester sem bírja tovább.

Betelt a pohár egy új-zélandi kisvárosban a Guardian cikke szerint. Poriruát szirénaháborúk sújtják: hangszórókkal, hangosbeszélőkkel felszerelt, gyakran Celine Dion-slágereket bömböltető autók ügyében kérték a hatóságok segítségét. 

A szirénacsaták egy új-zélandi szubkultúra részei, a zenebarátok akár tucatnyi ipari hangszóróval, szirénával borítják be autóikat, majd versenyeznek, hogy ki a leghangosabb. 

Porirua polgármestere, Anita Baker szerint a lakosokat éjszakánként ébren tartják az utcákon cirkáló vagy a parkolókban rendezett versenyeken bömbölő autók. 

Valami alternatívát kell találnunk ezeknek az embereknek, vagy le kell állniuk

 – mondta Baker.

Celine Dion zenéje népszerű választás a dél-aucklandi Pasifika lakosságtól indult szirénacsatákban. Bár az eseményekre rengeteg panasz érkezik, a szirénacsaták közösséget is építenek. Az egyik ilyen szirénás-hangfalas csoport tagja szerint Celine Dion zenéje azért népszerű, mert tiszta, magas hangtartományban szól és kevés basszus szerepel benne. Baker szerint azonban Porirua szirénakirályai Dion klasszikusainak nemkívánatos átvételével terrorizálják a lakosokat. A dalokba ugyanis nyikorgó, csikorgó hangokat, kütyük zajait is belekeverik és bár a polgármester nem akar túl szigorú lenni, de ezt nem tudja teljesértékű dalnak nevezni. 

Hónap elején indítottak lakossági petíciót, amelyben helyi tanács beavatkozását kérik, már több százan szignózták. Több tucatnyi lakos is panaszt tett Bakernél, köztük olyanok is, akik fontolgatják, hogy elköltöznek a városból, ha a probléma folytatódik.

Korábban Poriruában fegyverszünetet kötöttek, a szervezett zenei csaták az otthonoktól távol eső ipari területek felé irányultak, este tízkor pedig befejeződtek, mondta a polgármester. Az elmúlt évben azonban számos csatára került sor a városközpontban és a lakónegyedekben, 

az éjszaka minden órájában zenét és vészhelyzeti szirénahangokat bömböltetve

 –  áll a petícióban, amely szerint a tanácsnak foglalkoznia kell a problémával.

Baker szerint a Wellingtonhoz közeli Porirua földrajzi fekvése súlyosbítja a problémát:

Az egész város vibrál, bárhol is csinálják, mert egy medencében vagyunk. Ez nagyon frusztráló.

A rendőrséghez idén február és október között mintegy 40 incidensről érkezett bejelentés. 

Itt meghallgathatja, miről is van szó:


Tavaly decemberben könnyeivel küszködve jelentette be közösségi oldalain Celine Dion, hogy gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, stiff-person szindrómával diagnosztizálták, emiatt lemondta, illetve áttette koncertjeit – köztük magyarországi fellépését is – későbbi időpontokra. Nővére szólalt meg állapotáról:


Nyitókép: James Devaney / GC Images

#Külföld#celine dion#új-zéland#hangszóró#csata

Címlapról ajánljuk