Külföld

Több tízezer forintért találkozhatnak Orbán Viktorral luxuskörülmények között a svájciak

rtl.hurtl.hu

2023. október 21. 14:38

A zürichi kastélyszállóban előadást, pódiumbeszélgetést és fogadást is tartanak az érdeklődő közönségnek.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton minden további magyarázat nélkül közölte az MTI-ben, hogy november 22-én Orbán Viktor „átfogó politikai beszédet” tart Zürichben, az idén 90 éves svájci „rangos konzervatív hetilap”, a Weltwoche jubileumi ünnepségén. A beszéd utáni pódiumbeszélgetést a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel svájci néppárti parlamenti képviselő moderálja.

A szűkszavú közlemény háttere a Magyar Hang cikke lehet, amelyben hírt adtak a jobboldali, bevándorláskritikus lap rendezvényéről. Az Orbán Viktor nevével fémjelzett estet egészoldalas újsághirdetésben reklámozzák Svájcban. Eszerint az Orbánra kíváncsi közönségnek csak korlátozott számú hely jut a Dolder Grand nevű ötcsillagos, kastélyszerű luxushotelben tartott rendezvényen. A bejutásért pedig nemcsak regisztrálniuk kell azoknak, akiket érdekel, mit mond majd Orbán magyarul, szinkrontolmácsolás mellett elhangzó beszédében, hanem meglehetősen borsos belépőt is kell fizetniük: 90 svájci frankot, azaz több mint 36 ezer forintot.

A lap hozzáteszi: kevéssé meglepő, hogy a Weltwoche meghívására látogat Zürichbe a magyar miniszterelnök, ugyanis a főszerkesztő nagy rajongója, és a lap több alákérdezős interjút is készített Orbánnal az elmúlt években. Köppel és Orbán viszonylag gyakran találkoznak, a miniszterelnök legutóbb idén márciusban fogadta a svájci politikus-újságírót, amikor az a kormányközeli, közpénzzel kitömött agytröszt, az MCC meghívására járt Magyarországon. Az akkor készült interjút Orbán Viktor honlapján is közzétették.

A svájci újságíró nem sokkal később, áprilisban már Moszkvába látogatott, ahol arról beszélt, hogy ott is olyan jó az életszínvonal, mint Európában, a szankciók hatástalanok. A következő hónapban pedig – mint a fenti kép is mutatja – ismét Budapestre érkezett, hogy felszólaljon a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencián, a nemzetközi jobboldal nemzetközi dzsemboriján.

Nyitókép: Roger Köppel Budapesten – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Külföld#svájc#zürich#orbán viktor#luxus#rendezvény#havasi bertalan#weltwoche#altright

Címlapról ajánljuk