Külföld

Hivatalos: az ellenzék alakíthat kormányt Lengyelországban

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 7:57

Orbán Viktorék szövetségese elveszítette a választást, kormányváltás lesz Lengyelországban.

Lengyelorszában 99,87 százalékos feldolgozottságánál kormánypárt a voksok 35,61 százalékát kapta, a fő ellenzéki tömörülés pedig 30,51 százalékot ért el, ami azt jelenti, hogy bár több szavazatot szerzett a Jog és Igazságosság (PiS) mégis a Polgári Koalíció (PO) alakíthat majd kormányt. Az MTI tudósítása szerint a harmadik helyen a szavazatok 14,42 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végzett.

A sorsdöntő választást megelőző lengyel politikai helyzetet és a két fő megmérkőző erőt ebben a cikkünkben mutattuk be.

Átlépte a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,56 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a szélsőjobboldali populista Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,15 százalékon áll.

A Jaroslaw Kaczynski által vezetett PiS a győzelem ellenére azért bukta a kormányzást, mert nem szerzett abszolút többséget. Ha a PiS a koalíciós partnerével összefogna, akkor sem lenne meg nekik a kormányzáshoz szükséges többség, így a Donald Tusk vezette ellenzéki tömörülés alakíthat majd kormányt.

A szavazás keretében a szenátus 100 tagját is megválasztották. A szenátusi választáson a PO, az Új Baloldal és a Harmadik Út közös jelöltekről állapodott meg. A szenátorokat egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választották. Az ellenzéknek 67, a PiS pártnak 33 mandátuma lesz a felsőházban a végeredmények szerint.  

A rendszerváltás utáni választások óta most vettek részt a legtöbben a voksoláson, a részvételi arány kiemelkedően magas, 74 százalékos volt.

Érvénytelen lett a parlamenti választásokkal egy időben szervezett, kormánypárt által átnyomott népszavazás eredménye. A referendum akkor lett volna érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vett volna részt rajta, a részvételi arány azonban 41 százalékos volt.

A Híradó hétfő esti riportja a lehetséges ellenzéki kormányalakításról:

 

Nyitókép: Az ellenzéki tömörülés irányítója, Donald Tusk. Damian Lemański / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#lengyelország#választás#pis

Címlapról ajánljuk