Külföld

Orbán Viktor: Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kínával

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 7:44

A miniszterelnök felemlegette, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát.

Magyarországban Kínának továbbra is jó barátja létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Pekingben, Li Csiang kínai kormányfővel folytatott találkozóján.

Orbán emlékeztetett arra, hogy most lesz a 75. évfordulója a két ország közti kapcsolatok felvételének, írja az MTI.

Azt hangoztatta, hogy a korábbi miniszterelnökökkel is eredményes együttműködést alakítottak ki és személyes barátságot is. Hozzátette, hogy a politikai barátságnak van egy mélyebb, kulturális alapja is.

Nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely a kezdetektől fogva következetesen kitartott az „egy Kína”-elv mellett – fogalmazott a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök még 2009-ben fogadta őt először, amikor Hszi még alelnök volt, Orbán Viktor pedig az ellenzéket vezette. Most kedden ismét tárgyalnak, és ez már a hetedik találkozójuk lesz, ami „szintén jól mutatja a két nép közti barátságot”.

Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába

– szögezte le Orbán Viktor.

A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá, köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Li Csiang kínai kormányfő Pekingben 2023. október 16-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#orbán viktor#kína#peking#Hszi Csin-ping

Címlapról ajánljuk