Külföld

Magyar mentős Izraelből: „Előfordult, hogy merénylő és áldozat egymás mellett feküdt”

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 20:48

Siklósi Gábor mentőápoló Magyarországról érkezett Izraelbe. 

Palesztin sérülteket is ellátnak az izraeli kórházakban. Olyan is előfordult, hogy merénylő és áldozat egymás mellett feküdt – nyilatkozta az ATV tudósítójának Siklósi Gábor mentőápoló, aki Magyarországról érkezett önkéntesnek a háború sújtotta Izraelbe.

Siklósi Gábor már sok katasztrófa helyszínén segített mentősként, most a Baptista Szeretetszolgálat segítségével sikerült kijutnia Izraelbe, ami azonban elmondása szerint nem volt könnyű. Mint mondta, a hírek hallatán izraeli állampolgárként számára fel sem merült, hogy Magyarországon maradjon, kötelességének érezte, hogy menjen segíteni.

Nyilván félek. Aki nem fél, az bolond, de nem tudnám otthonról a tévében nézni

– szögezte le.

Siklósi arról is beszélt, hogy rendkívüli helyzetekben másak a protokollok. Amíg az európai mentőellátás elve alapján a szakember a helyszínen marad, hogy stabilizálja a beteget, addig Izraelben ez most éppen fordítva van, és a sérülteket minél előbb kórházba szállítják.

A magyar mentős szerinte rengeteg beteg van az asdódi kórházakban, ami közel van a harcok helyszínéhez. Asdód Izrael 5. legnagyobb városa, a Földközi-tenger partján, Tel-Avivtól mintegy 30 km-re délre fekszik. Siklósi azt mondta: előfordult, hogy a merénylő és áldozat egymás mellett feküdt az izraeli kórházban.

Senki nem gondol bele, hogy ki az elkövető, ki az áldozat. Itt sérültek vannak, akiket el kell látni, teljesen mindegy, honnan jött

 – fogalmazott.

A Gázát uraló Hamász fegyvereseinek támadására válaszul az izraeli hadsereg példátlan tűzerővel kezdte ostromolni az övezetet. Gázát nemzetközi szervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyegeti, a kórházakban fekvő sebesülteknek esélyük sincs elmenekülni.

A gázai kórházak állapotával az RTL Híradója is foglalkozott:


Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg. 

Nyitókép (illusztráció): Leon Neal / Getty Images

 

#Külföld#magyar#mentőápoló#izrael#palesztinok#izraeli-palesztin háború

Címlapról ajánljuk