Külföld

Menekülttábort ért tüzérségi csapás, 29-en meghaltak, köztük gyerekek

rtl.hurtl.hu

2023. október 10. 8:17

Menekülttábort ért tüzérségi csapás a Mianmarban, a délkelet-ázsiai ország kínai határának közelében. A támadásban legalább 29-en meghaltak, köztük gyerekek.

Tüzérségi csapás ért egy menekülttábort a délkelet-ázsiai Mianmar kínai határának közelében. A támadásban legalább 29-en meghaltak, köztük nők és gyerekek – írja a Reuters.

A bombázás hétfő éjfél körül történt Kachinban, Mianmar legészakibb államában. A brit hírügynökség forrásai szerint a menekülttáborra a tüzérség a határmenti Laiza városban lévő bázisról tüzelt, amelyet a mianmari hadsereggel évek óta konfliktusban álló Kachin Függetlenségi Hadsereg (KIA) működtet. A város közel fekszik a kínai határhoz, a településen rengeteg civil él menekülttáborokban, a helyi a kisebbségek évek óta küzdenek a hadsereg ellen. Peking egyelőre nem kommentálta a történteket. 

A helyi média 30 áldozatról tud, ám a halottak pontos száma egyelőre nem ismert, a tüzérségi csapásért a hadsereget teszik felelőssé. A mostani támadás volt a leghalálosabb a mianmari Sagaing régiót áprilisban ért légicsapás óta, amely több ember, köztük civilek halálát okozta. A hadsereg tagadja, hogy civil célpontokat támadna, és „terroristákat” hibáztat az erőszakos cselekményekért.

Mianmarban a 2021 eleji puccsot követően a katonaság ismét magához ragadta az államhatalmat, letartóztatta a demokratikusan megválasztott képviselőket. A szükségállapotot kihirdetése tömegtüntetéseket váltott ki, amelynek leverése polgárháborúvá fajult, az ENSZ szerint több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát az országban.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#mianmar#tüzérség#meghaltak#menekülttábor#kína

Címlapról ajánljuk