Külföld

Több mint 1100 halott Izraelben és Gázában, 310 magyart menekítettek ki

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 6:54

Nagyjából hétszáz izraeli és négyszáz palesztin halt meg, és több ezren sebesültek meg a Hamász támadása után. Az izraeli kormány „hosszú és nehéz háborúra” készül a Hamász ellen, ami több mint száz izraelit ejtettek túszul. 

  • Az izraeli hadsereg közlése szerint több mint hétszáz izraeli halt meg és több mint kétezren sebesült meg, a Hamász szombati támadása óta. A sebesültek között többen kritikus állapotban vannak, és arra figyelmeztettek, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Az áldozatok között civilek és katonák is vannak.
  • Közben Gázában több mint négyszázan haltak meg az izraeli légicsapásokban, köztük majdnem nyolcvan gyerek, és több mint 2300-an sebesültek meg – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. Hozzátették, hogy több száz kórházban kezelt ember van életveszélyben, miután Izrael megszüntette az áramszolgáltatást Gázában. A területnek van saját erőmű, de működtetéséhez csak pár napra elegendő üzemanyag áll rendelkezésre.
  • Az ENSZ közlése szerint Gázában közel 74 ezer ember hagyta el az otthonát, és keresett menedéket a szervezet menhelyein. Ez a szám várhatóan emelkedni fog.
  • Közben több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában – tudatta a Haárec című izraeli újság. A túszok között nők és gyerekek is vannak.
  • Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények, köztük egy mecset ellen, amivel „súlyos károkat okoztak” a szervezetnek. Izrael déli területeire, ahova a Hamász ezer fegyverese tört be, több tízezer katonát vezényeltek. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap arra figyelmeztetett, hogy „hosszú és nehéz háborúra” kell készülni.

 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 9:30

Több légitársaság is felfüggesztette Tel-Avivba induló járatait

Több nemzetközi légitársaság is felfüggesztette Tel-Avivba induló járatait a Hamász fegyveres támadása során kialakult biztonsági helyzetre hivatkozva.

A United Airlines és a Delta amerikai légitársaság a francia Air France-hoz hasonlóan vasárnap bejelentette a Tel-Avivba induló közvetlen járatai felfüggesztését. A közvetlen járatok olyan nagyobb városokból indulnak, mint New York, Chicago, Washington és Miami. 

A United közleménye szerint múlt szombat este és vasárnap reggel két közvetlen járatot is indítottak Izraelbe, de a légiforgalmat a körülmények megváltozásáig leállították. A Delta képviselete is a járatok törléséről számolt be erre a hétre vonatkozóan.

A Kína és Izrael közötti légiforgalom egyedüli üzemeltetője, a Hainan Airlines hétfőn felfüggesztette a Sanghaj és Tel-Aviv között közlekedő járatait az izraeli biztonsági helyzetre hivatkozva. A hongkongi Cathay Pacific szintén felfüggesztette a Hongkong és Tel-Aviv közötti járatait, és további információkat ígért a menetrend szerinti következő, csütörtöki járatáról.

A dél-koreai Korean Air is törölte az Incshon és Tel-Aviv közötti hétfői járatát, továbbá közölte, hogy a járatok a jövőben rendhagyó módon fognak közlekedni.

(MTI)

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 9:13

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak Izraelben a szombaton eltűntek családtagjai, és azt kérték a média segítségével a hatóságoktól, hogy a hatóságok tudassák velük a rendelkezésükre álló információkat szeretteikről – jelentette az MTI tudósítója. A közszolgálati rádióban hétfő reggel többen közülük bejelentették, hogy hivatalosan értesítették őket arról, hogy családtagjaikat a Gázai övezetbe hurcolták az izraeli területre behatoló iszlamista terroristák.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere tárgyalásokon. Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát.

A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit. Az izraeli média értesülése szerint Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.

 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 8:24

Videó: meztelenre vetkőztetett, meggyilkolt nő testét hurcolhatták körbe Izraelben a terroristák

Egy videó szerint voltak, akik le is köpték a kivégzett fiatal földi maradványait. 

A New York Post mutatta be azt az X-re (korábban Twitter) felkerült videót, amelyen vélhetően a Hamász terrorszervezet harcosai egy bántalmazott, elhunyt nőt visznek egy autó platóján Izraelben. A videót rengetegen megosztották, a felvétel eredetiségét azonban a a lap nem tudta ellenőrizni. 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 7:36

A magyar légierő két gépe 215 embert menekített ki Izraelből

A Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé – közölte vasárnap este Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzuk.

Szijjártó hozzátette, „hogy mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna”.

A miniszter egyben köszönetet mondott Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak, amiért gyorsan kiadták a repüléshez szükséges engedélyeket.

(MTI)

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 7:32

Iráni ENSZ-képviselet: Teheránnak nincs köze a támadáshoz

Legitimnek nevezte Irán ENSZ-képviselete a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadását hétfőn, az erről szóló közleményben azonban leszögezik: Teheránnak nincs köze a műveletekhez.A képviselet határozott lépésnek nevezte a Hamász és a vele szövetséges Iszlám Dzsihád terrorszervezet szombaton indított támadását, mely 

teljes mértékben elfogadható önvédelem az immár hét évtizede tartó megszállásra, illetve a cionista rezsim által elkövetett borzasztó bűnökre válaszul.

Hozzátették, hogy „ismét hangsúlyozzuk töretlen a támogatásunk Palesztina felé, mindazonáltal nincs közünk Palesztina válaszlépéséhez, melyről kizárólag maguk a palesztinok döntöttek”.

A képviselet részéről emellett leszögezték: az Izrael elleni támadás az izraeli biztonsági szervek hatalmas kudarca, kiemelve, hogy Izrael most az Iránra mutogatással akarja e kudarcot bagatellizálni. Irán régóta támogatja a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot - a többi között anyagilag is -, a szervezetek Izrael elleni támadását pedig televíziós képsorok szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték.

(MTI)

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 7:22

250-nél is többen haltak meg a megtámadott izraeli „horrorfesztiválon”

Több fiatalt elraboltak és túszként vittek magukkal a fegyveresek.

Legalább 260 holttestet találtak annak az izraeli zenei fesztiválnak a helyszínén, amire szombat hajnalban támadtak rá a Hamász fegyveresei – közölte a Zaka nevű izraeli kutató-mentő szervezet. A résztvevők közül tucatnyian eltűntek, köztük többeket elrabolták a palesztin fegyveresek.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 7:20

130 izraeli túszt tartanak fogva Gázában

Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni – jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja. Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen. Elmondta, a harcok jelenleg is mintegy nyolc, Gáza környéki területen zajlanak. Harcokat jelentettek a többi között a Gázai övezetnél lévő Beri kibuc közeléből, amely alatt az izraeli hadsereg feltételezése szerint az övezetbe vezető alagút húzódhat.

Az izraeli katonák összecsaptak palesztin fegyveresekkel a Gázától mintegy öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucnál is, valamint palesztinokat láttak Nirim kibuc kerítésénél is.

Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak. A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala azt közölte, támadás érte az egyik iskoláját is. Az épületben mintegy 220 ember keresett menedéket, áldozatokról egyelőre nem tudni.

130 izraeli túszt tartanak fogva Gázában
Izraeli katonák fésülnek át egy területet Fotó: REUTERS/Amir Cohen

Az izraeli hadsereg mindeközben az X közösségi portálon azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használja a civil lakosságot a Gázai övezetben, és terrorista infrastruktúrát telepítenek civil létesítmények közé. Az X-en közzétett üzenetben az izraeli haderő háborús bűncselekményekkel vádolja a Hamászt, és azt írják, hogy a palesztin fegyveresek a civilek szándékos meggyilkolása mellett holttesteket csonkítanak és gyaláznak meg és civileket hurcolnak el és tartanak fogva túszként.

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Izrael vasárnap hivatalosan is hadiállapotot jelentett be és zöld jelzést adott „a jelentősebb katonai műveletnek”.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 7:07

Magyarországon tanuló izraeli diákok kérnek segítséget, hogy hazajuthassanak harcolni

Tartalékos katonának szeretnének állni a fiatalok, Facebook-csoportokban próbálnak repülőjegyekhez jutni. 

Izrarelben megkezdődött a katonák tömeges behívása, olyan mértékű mozgósítás zajlik országszerte, amilyenre évtizedek óta nem került sor. Izrael az 1973-as Jom Kippuri háború óta először alkalmazza a 40. cikkelyt, azaz hivatalosan is háborút hirdetett a Hamász támadásai után. A Mandiner cikke szerint izraeli-magyar vegyes csoportokban keresnek repülőjegyeket izraeli fiatalok – akik többnyire Budapesten, Debrecenben és Szlovákia különböző nagyvárosaiban tanulnak és élnek –, hogy hazautazzanak és tartalékos katonának álljanak.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 7:00

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjjel

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg hétfő reggel. Az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy az övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Beszámolt arról is, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe.

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjjel
Az izraeli rakétavédelmi rendszer, a Vaskupola Gáza felől érkező rakétákat hatástalaníít. Fotó: REUTERS/Amir Cohen
12 hónappal ezelőttMajor EszterMohos Máté2023. október 8. - 17:41

„9/11-hez hasonlítanám a helyzetet, durvább, mint az elmúlt húsz évben bármikor” – egy Izraelben élő magyar szívszorító beszámolója

Róna Aser megszokta, hogy ha eszkalálódik az erőszak, mozdulni kell, de a mostani támadás nagyságrendekkel súlyosabb – és megkérdőjelezi az eddigi felfogást, ami szerint a hadsereg ott van, és éberen vigyáz.

A szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlítja a mostani helyzetet egy Izraelben élő magyar férfi, aki szerint a helyzet „durvább, mint az elmúlt húsz évben bármikor” – derül ki az RTL Híradó által készített interjúból.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Külföld#izrael#palesztin#háború#harcok#izraeli háború

Címlapról ajánljuk