Külföld

A Wagner puccsra készült Moldovában az elnök szerint

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 19:56

A moldovai elnök pénteken azt mondta, a Wagner zsoldossereg államcsínyre készült az egykori szovjet köztársaságban.

Maia Sandu moldovai elnök pénteken kijelentette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg államcsínyre készült az országában – írja az MTI.

Azt államfő azt állítja: a zsoldosok pénzt csempésztek be Oroszországból a Románia és Ukrajna között fekvő néhai szovjet köztársaságba – részben futárok, részben dubaji bankszámlákon keresztül –, majd szavazókat fizettek volna le és erőszakos fordulatot adtak volna a kormányellenes tüntetéseknek.

„A helyzet valóban drámai, és meg kell védeni magunkat” – mondta Maia Sandu a Financial Times című brit lapnak adott interjúban, de arra nem tért ki, hogy mikor történt volna a puccs. Az év elején már figyelmeztettek egy küszöbön álló puccsra, 

márciusban Moldova őrizetbe is vette a Wagner egyik zsoldosát.

Mint ismert, a Wagner sokági Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán harcolt az ukrajnai háborúban, egészen addig, amíg Jevgenyij Prigozsin parancsnok csapataival júniusban megindult Moszkva ellen, melyet még aznap leállítottak. A zsoldosvezér nem sokkal később egy légiszerencsétlenségben gyanús körülmények között életét vesztette. A Kreml tagadja, hogy bármi köze lett volna Prigozsin halálához. 

A témában az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép: Maia Sandu moldovai elnök. Fotó: Vladislav Culiomza / File Photo / Reuters

#Külföld#moldova#maia sandu#wagner-csoport#államcsíny#puccskísérlet

Címlapról ajánljuk