Külföld

Úgy megvertek az iráni erkölcsrendészek egy lányt, hogy kómába esett, most letartóztatták az anyját

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 15:04

Nem viselt fejkendőt a 16 éves lány, most már az anyját is vegzálják a hatóságok.

Iránban a biztonsági erők letartóztatták Sahín Ahmedit, az édesanyját annak a lánynak, aki kómába esett, miután az erkölcsrendészet tagjai súlyosan bántalmazták a muszlim öltözködési szabályok megsértése miatt, jelentette be csütörtökön a Hengaw nevű, norvégiai székhelyű kurd jogvédő szervezet a Twitteren.

A 16 éves Armita Geravand még mindig válságos állapotban van. A diáklányt emberi jogi szervezetek szerint a teheráni metróban bántalmazta az erkölcsrendészet női kommandója, mert nem volt rajta fejkendő. Korábban mi is beszámoltunk az esetről.

Az iráni vezetés tagadja, hogy a lány sérülését az erkölcsrendészet tagjai okozták volna. Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő bírálta az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Németországot az iráni nők helyzetét, illetve Geravand ügyét érintő megjegyzései miatt.

Azt írta Kanaáni: „Az iráni asszonyokat illető, őszinte aggodalmat mímelő, elfogult megjegyzések helyett inkább jobban tennék, ha az amerikai, a német és a brit egészségügyi dolgozók helyzete miatt aggódnának és arra próbálnának megoldást találni”.

Szerdán az Egyesült Államok iráni megbízottjának helyettese, Abram Paley bejelentette, Washington figyelemmel követi Geravand ügyét, s megdöbbenését fejezte ki a diáklányt ért bántalmazás miatt. Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén bírálatának adott hangot: „Iránban egy fiatal nő ismét az életéért küzd. És csupán azért, mert kilátszott a haja a metrón”.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#irán#fejkendő#erkölcsrendészet#bántalmazás#édesanya#kóma

Címlapról ajánljuk