Külföld

Véletlenül a saját tengeralattjáróját „süllyesztette el” a kínai haditengerészet csapdája, 55 tengerész halt meg

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 10:30

A brit hírszerzés titkos jelentése szerint amerikai tengeralattjárók ellen kitett kínai csapdába szaladt bele egy kínai tengeralattjáró, aminek fedélzetén 55 tengerész halt meg. 

Meghalt 55 tengerész egy kínai tengeralattjáró fedélzetén, miután nekimentek egy amerikai tengeralattjárók ellen kirakott kínai csapdának a Sárga-tengeren – írta a Daily Mail titkos brit védelmi minisztériumi hírszerzői jelentésre hivatkozva. 

Az ütközés a lap cikke szerint augusztus 21-én történt, helyi idő szerint reggel nyolc óra után.

A balesetben 17 tengerész, 22 tiszt, hét kadét és kilenc tengerészaltiszt halt meg, valamint Hszue Jongteng kapitány. A Daily Mail által idézett jelentés szerint rendszerhiba miatt történt fulladás okozta a halálukat. A tengeralattjáró egy horgonyból és láncból álló akadálynak ütközött, amit amerikai tengeralattjárók ellen helyezett el a kínai haditengerészet.

A kínai jármű megjavítása hat órát vett igénybe, és közben „az oxigénellátó rendszer megmérgezte a legénységet” – írta a Daily Mail.

A tengeralattjáró-balesetről már hetek óra keringtek pletykák, amiket Peking korábban „teljesen hamisnak” nevezett. A Mail kereste a brit haditengerészetet az esettel kapcsolatban, de hivatalosan nem kommentálták a brit jelentést.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Kyodo News Stills via Getty Images

#Külföld#kína#tengeralattjáró#Sárga-tenger#baleset#halottak

Címlapról ajánljuk