Külföld

Részegeket és elítélteket használ golyófogónak az oroszok büntetőalakulata, aminek hivatalosan el sem ismerik a létezését

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 21:48

Az egyenként körülbelül 100-150 fős, reguláris hadsereg egységeibe beágyazott büntetőosztagokat jellemzően a front legvédtelenebb részeire küldték.

Hivatalosan el sem ismeri az orosz kormány a Storm-Z nevű büntetőalakulatokat, amelyekben elítéltek is harcolnak, ám az állami tévében már lehetett hallani róluk, hiszen egy-egy tagjukat ki is tüntették. Most először a Reuters-nek számolt be öt, ide besorozott katona arról milyen is itt az élet.

A cikkből kiderül, hogy ezekben az alakulatokban leginkább golyófogónak használják a katonákat, és mindennapos az engedetlenség, valamint a részegeskedés is – alapból több katonát azért zavarnak ide, mert berúgott szolgálat során, úgyhogy a büntetőalakulatban már igazán nincs tétje a dolognak. „A rohamosztagosok egyszerűen csak golyófogók” – mondta a 40318-as számú katonai egység egyik hivatásos katonája.

Ő arról beszélt, hogy a büntetőalakulatok rohamosztagosait értéktelenebbnek tartja a vezetés, mint a hivatásos katonákat. Egy ponton ismeretlen helyről érkező parancsot kapott arra, hogy hagyjon a sorsára a harctéren 6-7 sérült katonát, ám ő megtagadta ezt, és orvosi ellátást adott nekik.

Az egyenként körülbelül 100-150 fős, reguláris hadsereg egységeibe beágyazott büntetőosztagokat jellemzően a front legvédtelenebb részeire küldték, és gyakran súlyos veszteségeket szenvedtek a beszámolók szerint. Egy lopásért elítélt, börtönből toborzott rohamosztagos azt mondta, hogy 237. ezredhez beosztott egységének 120 embere közül 15 kivételével mindenki meghalt vagy megsebesült a Bakhmut melletti júniusi harcokban.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#büntető#katona#hadsereg#orosz-ukrán háború#golyó

Címlapról ajánljuk