Külföld

Akár százmilliós bírság, letöltendő börtön és utcaseprés a száguldozóknak – ezekben az országokban nem viccelnek a gyorshajtással

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. október 3. 14:19

Magyarországon hiába emelték a gyorshajtásért járó pénzbüntetés összeghatárát, az európai átlagot még mindig nem érjük el. De vannak országok, ahol egészen meghökkentő módszerekkel igyekeznek elrettenteni a gyorshajtástól az embereket: elveszik az autójukat, börtönbe zárják őket, vagy arra kötelezik őket, hogy utcát seperjenek. Önnek lenne kedve így az önfeledt száguldáshoz?

L.L. Junior és G.w.M. örülhet, hogy Budapesten száguldoztak autóikkal. Így megúszták a videóra vett gyorshajtást fejenként 90 ezer forintos pénzbüntetéssel és büntetőpontokkal.

A sokakat felháborító esettel kapcsolatban az RTL-nek L.L.Junior azt állította, hogy nem történt semmilyen versenyzés vagy erőfitogtatás, szerinte nem veszélyeztettek senkit sem:


L.L. Junior érvelése több országban süket fülekre talált volna a hatóságoknál, viszont zenésztársával együtt sokkal súlyosabb szankciókkal kellett volna számolnia: többmilliós pénzbüntetéssel, felfüggesztett jogosítvánnyal, börtönbüntetéssel, az autó elkobzásával. Esetleg több héten át utcaseprőként dolgozhattak volna G.w.M-el.

Százmilliós büntetések

Svájcban és Finnországban még a milliárdosok nem számíthatnak arra, hogy röhögve kifizetik a gyorshajtásért járó büntetéseket. Azokat ugyanis a jövedelem és vagyon arányában állapítják meg a helyi hatóságok, így hiába van rengeteg pénzük, a büntetés őket is fájdalmasan érintheti.

A világ legnagyobb pénzbüntetését gyorshajtásért egy 37 éves svéd férfi ügyében helyezték kilátásba, aki 2010-ben 290 kilométer per órás sebességgel haladt egy svájci autópályán, azaz 170-el lépte túl a sebességhatárt. Autóját a helyszínen lefoglalták (fél kilométerbe telt, hogy megálljon), és az akkori hírek arról szóltak, hogy több mint egymillió svájci frankos pénzbüntetést is kaphat. Azt nem lehet tudni, hogy végül mekkora büntetést kapott, és túlszárnyalta-e a világrekordnak elfogadott pénzbüntetést, amit szintén Svájcban szabtak ki egy Ferrari Testarossa vezetőjére. Az illető 299 ezer svájci frankos (mai árfolyamon 120 millió forintos) pénzbüntetést kapott, miután százzal száguldott át egy falun, és 137 kilométeres sebességgel haladt országúton.

Hasonlóan tetemes büntetést kapott Finnországban a világ egyik leggazdagabb embere, Anders Wiklöf. Átszámítva nagyjából 45 millió forintot kellett fizetnie, mert egy 50-es zónában 82 kilométer/órával hajtott. A 76 éves férfit emellett a vezetéstől is eltiltották, igaz, csak 10 napra. Nem ez volt az első ilyen esete: 2018-ban 25 milliós, 2013-ban pedig 36 milliós büntetést kapott. Tíz év alatt így már

több mint százmillió forintot fizethetett gyorshajtásért.

Európa több országában is milliós büntetés és börtön is járhat a gyorshajtásért. Erről a Fókusz riportjából tudhat meg többet:

Ahol azonnal elveszik a gyorshajtók autóit

Kanada több tartományában is azonnal lefoglalják a rendőrök a sebességhatárokat súlyosan megszegő sofőrök autót. A nyugati Brit Columbia tartományban az első alkalommal hét napra kobozzák el a járművet 40 kilométer per órás sebességtúllépésért, és 30 napra, ha két éven belül újra hasonló mértékű gyorshajtást követnek el. A következő alkalommal pedig már 60 napra. Az elvontatás és tárolás költségét az autó tulajdonosa állja még akkor is, ha nem ő vezetett.

Az ország keleti Ontario tartományában már 14 napra foglalják le azonnal a rendőrök azoknak a sofőröknek az autóját, akiket a sebességhatár túlságosan nagyfokú átlépése miatt meszelnek le, és még a jogosítványukat is ott helyben felfüggesztik harminc napra. Vádemelés esetén pedig legalább kétezer dolláros (több mint félmillió forintos) pénzbüntetésre kell készülniük a gyorshajtóknak, továbbá akár fél évig tartó börtönbüntetésre, valamint arra, hogy legalább egy évre felfüggesztik a jogosítványukat. A lefoglalás költségeit Ontarióban is a tulajdonos állja, függetlenül attól, ő ült-e a volánnál.

Hogy hogyan néz ez ki a gyakorlatban, egy Facebookon terjedő videó mutatja be. A felvételen azt látni, hogy a rendőrök megállítanak egy fiatalt, aki apja BMW-jével 160-al száguldozott. A videó azzal ér véget, hogy a sofőr a járdán állva nézi végig, ahogy egy autószállító elvontatja a BMW-t.

Gyorshajtás = büntetett előélet

Az amerikai Virginia államban híresen szigorúan veszik a gyorshajtást, és egyáltalán nem számít szokatlannak, hogy börtönbüntetéssel sújtják a sebességhatárt túllépő sofőröket. A Jalopnik autós lap újságíróját például három napig tartó börtönbüntetésre és 400 dolláros (140 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélték, mert egy üres vidéki országúton 150 kilométer per órás sebességgel haladt a megengedett 88 kilométer helyett – és még örülhetett, hogy ennyivel megúszta.

Közben Magyarországon hiába emelkedik a közlekedési bírságok összege, az új büntetési sávokkal is még csak közelítjük az uniós átlagot:


A virginiai jogszabályok szerint automatikusan közúti veszélyeztetésnek, ezzel együtt bűncselekménynek számít a gyorshajtás, ha 20 mérföld per órával (32 kilométer per órával) túllépi valaki a sebességkorlátozást. Akkor is, ha az autós bárhol gyorsabban hajt, mint 85 mérföld per óra (137 kilométer per óra) – legyen az akár autópálya is. Ezért pedig akár egy évig tartó börtönbüntetést is ki lehet szabni.

Nem mindig történik meg, de egyáltalán nem számít szokatlannak, hogy az ilyen szintű gyorshajtásért börtönbe kerülnek a sofőrök. Egyes virginiai megyékben például az a bírói gyakorlat, hogy 85 mérföld per óra felett minden egyes mérföld per órás sebességtúllépésért egy napig tartó elzárás jár.

De még egy sima pénzbüntetés is komoly vesződséggel jár a keleti parti amerikai államban. Azt ugyanis nem lehet utalással vagy csekkel befizetni, hanem kötelezően meg kell jelenni a bíróság előtt vagy ügyvédet fogadni, ellenkező esetben letartóztatási parancsot adnak ki a gyorshajtó ellen. Ez különösen kellemetlen lehet olyan gyorshajtóknak, akik csak átutazóban vannak.

Emellett a jogosítvány felfüggesztése, büntetett előélet és magasabb biztosítási pénz is vár a gyorshajtókra Virginiában. Az elkerülhetetlen ügyvédi költségekről már nem is beszélve. 

Börtönbüntetést több amerikai államban is kilátásba helyeznek a helyi jogszabályok a gyorshajtóknak, New York államban például súlyos esetben akár egy hónapot is kaphatnak, de Virginián kívül ritkán fordul elő, hogy tényleg rácsok mögé is kerüljenek a száguldozók.

Gyorshajtásért utcaseprés

Az északkeleti Delaware államban idén nyáron szigorították a gyorshajtással kapcsolatos szabályokat az autópályákon történt halálos balesetek gyakorisága miatt. Az új szabály értelmében automatikusan közúti veszélyeztetésnek számít, ha valaki 90 mérföld per órás, azaz 145 kilométer per órás sebességnél gyorsabban halad bármilyen közúton. A pénzbüntetés nem különösebben nagy még többszörös gyorshajtás esetén sem: legfeljebb ezer dollár (360 ezer forint). A visszaesőkre – akiket három éven belül kétszer vagy háromszor is gyorshajtáson kapnak – azonban egészen ötletes büntetés is vár: 

akár 90 órányi közmunkára kötelezhetik őket, és utcaseprőként kell dolgozniuk közúton.

Nyitókép:Autósok sebességét mérik rendőrök a Speedmarathon elnevezésű 24 órás közlekedésbiztonsági ellenőrzési akció során Pécsen 2019. április 3-án. Fotó: MTI/Sóki Tamás

 

#Külföld#gyorshajtás#büntetés#pénzbüntetés#autó#sebesség#kanada#egyesült államok

Címlapról ajánljuk