Belföld

Szigoríthatnak a tuning feltételein, bírságot kaphatnak a tulajdonosok és a műhelyek is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 12. 9:32

A Telex birtokába került tervezet szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium szigorítaná az autótuning feltételeit, megbírságolnák az illegálisan átalakított autók tulajdonosait és a tuningműhelyeket.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium jelentősen szigorítaná az autók egyedi átalakítására, tuningjára vonatkozó szabályokat, írja a Telex, a lap birtokába került minisztériumi tervezet alapján.

A júliusi, Árpád hídi tragédia után felvetődött, hogy a versenyzésre is alkalmas tuningautók miatt bekövetkező balesetek visszaszorítása érdekében változtatni kellene a jogszabályokon.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, 130-150 kilométer per órával száguldott az Árpád hídon az a 33 éves sofőr, aki elvesztette uralmát tuningolt Mercedese fölött, letarolta a szalagkorlátot és halálra gázolt egy épp ott tekerő biciklist.


A Telexhez eljutott tervezet szövege szerint több változás is várható a szabályozásban, ha elfogadják a szigorítási javaslatokat:

  • autót tuningolni csak az adott típus legerősebb gyári verziójának műszaki paraméterei szerint lehetne,
  • a külföldről már átalakított állapotban behozott tuningautók engedélyeztetését csak egy erre szakosodott típusvizsgáló szakértői intézmény végezné,
  • az illegálisan átalakított autók tulajdonosait és a tuningműhelyeket is megbírságolnák.

Az első két pont jelentősen – autónként akár több millió forinttal – megdrágítaná az autótuningolást és üzembentartást, míg a harmadik pont a szabálytalanul átalakított autókat utólag büntetné, amennyiben lebuknak mondjuk egy ellenőrzés során.

A Telex azt írja, hogy végleges döntés még nem született a szigorításról, hamarosan tárcaközi, illetve társadalmi egyeztetés várható az ügyben.

A cikk szerzője korábban az RTL Reggeliben arról beszélt, hogy szerinte van Magyarországon egy olyan autós réteg, amelynek tagjai 

tojnak a szabályokra, és veszélyeztetik mások életét.


Nyitókép: az összeroncsolódott Mercedes az Árpád hídon 2023. július 1-jén – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

#Belföld#gyorshajtás#autótuning#Tuning#árpád híd#halálos baleset#szigorítás

Címlapról ajánljuk