Fókusz

Milliós büntetés és börtön is járhat a gyorshajtásért több európai országban

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. június 3. 19:37

Nagy port kavart a napokban, hogy a magyar rendőrség már 1 km/h sebességtúllépésnél büntethet, amit az ORFK később tisztázott: először csak figyelmeztetést kapnak az autósok. Körülnéztünk, milyen mértékű büntetésre számíthatunk, ha Európa más országaiban szegünk szabályt az utakon, kiderült: vagyonokba kerülhet a gyorshajtás.

 

Megosztotta a közvéleményt az a május 1-től érvényes szabályváltoztatás, aminek köszönhetően a rendőrség minimális gyorshajtásért is büntethet Magyarországon: már azt is szankcionálhatják, ha valakinek az 50-es táblánál 51-et mutat a kilométeróra. Az ORFK később tisztázta a helyzetet és közleményben kiemelték: néhány km/ órás sebességtúllépés esetén elsősorban figyelmeztetni fognak az egyenruhások.
Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus szerint az újabb autókban kevésbé érezzük a nagy sebességet, mint egy régebbi járműben.

Az ember ezt a fajta sebességet nem érzékeli jól, nagyon sok a torzítás. Az érzékszerveink nem erre vannak kitalálva. 

– mondta Zerkovitz Dávid, közlekedéspszichológus a Fókusznak.

Megnéztük, hogy Európa különböző útjain mekkora a megengedett sebesség és azt is megmutatjuk, mekkora büntetésre számíthatunk egyes uniós államokban, ha kicsit erősebben nyomjuk a gázpedált.

Ausztria

Ausztriában lakott területen belül, 20 km/h-ás sebességtúllépésig, ha a traffipax fotózza le a sofőrt, 29 és 60 euro között, átszámítva 10 730 és 22 200 forint között lehet a büntetés. Akár autópályán, akár városban, ha a megengedettél több, mint 40 km/h-val halad valaki, 150 és 2180 euro, azaz nagyjából 55 ezer és 800 ezer forint közötti csekket kaphat és 6 hétre bevonják a jogosítványát. Némi tűréshatár azért van, ha fotóz a traffipax, sebességtől függően minimum 3 km/h-t, maximum 7%-ot vonnak le.

Amit a legjobban büntetnek, az az, ha valaki nem tartja be a követési távolságot. 3-6 évre bekerül egy bejegyzés a jogosítványba arról, hogyha még egyszer megszegi valaki ezt a szabályt, 3-6 hónapra bevonhatják a jogosítványát és maximum 5700 euróra büntethetik a sofőrt, akinek utánképzésre kell mennie.

Súlyos százezrekbe, vagy akár több mint egymillióba is kerülhet a gyorshajtás Európában

Horvátország

Horvátországban 10 km/h-ás sebességtúllépésig 40 euro, azaz kb. 14 800 forint a büntetés; ha a megengedettnél 50 km/h-nál is gyorsabban halad valaki lakott területen belül, 666 és 1997 euro közötti, átszámítva nagyjából 250 ezer és 740 ezer forint közötti bírságot kaphat. Tűréshatás van, 100 km/h alatt 10 km/h a hibahatár, afelett 10%-ot vonnak le a mért sebességből.

Súlyos százezrekbe, vagy akár több mint egymillióba is kerülhet a gyorshajtás Európában

Olaszország

Olaszországban a büntetés 41 eurótól, azaz nagyjából 15 000 forinttól kezdődik 10 km/h-nál kisebb sebességtúllépéskor, 60 km/h-nál nagyobb gyorshajtás esetén 821 és 3287 euro közötti, átszámítva nagyjából 300 ezer és 1 millió 200 ezer forint közötti kiállított csekket kaphatnak a szabályszegők. Egy online autós portál 2022-es cikke szerint egyébként itt van a legtöbb – 8073 – sebességmérő kamera, míg a legkevesebb – összesen 13 – Szlovákiában.

Súlyos százezrekbe, vagy akár több mint egymillióba is kerülhet a gyorshajtás Európában


Spanyolország

Spanyolországban az autópályákon és gyorsforgalmi utakon 120 km/h-ban korlátozzák a sebességet. 20 km/h-ás sebességtúllépésig városban 100 eurós, mintegy 37 000 forintos büntetést kaphat a sofőr: 51 km/h felett városban már 600 eurós, több, mint 220 ezer forintos csekkel jutalmazhatják a szabályszegőt. Itt bizonyos kamerák közvetlenül riasztják a rendőrséget, akik külföldi rendszám esetén akár le is foglalhatják a járművet, ha a vezető nem fizet a helyszínen. Ha városban 50 helyett mondjuk 111-gyel, vagy autópályán 120 helyett 201-gyel száguld valaki, akár börtönbüntetésre is ítélhetik.

Milliós büntetés és börtön is járhat a gyorshajtásért több európai országban

Svájc

Svájc bünteti a legszigorúbban a gyorshajtókat és csak minimális sebességtúllépéskor adnak fix büntetést. Itt már 1km/h-ás gyorshajtást is büntetnek, bár csekély hibahatárral ők is számolnak. Városban 15 km/h-nál, lakott területen kívül 21 km/h-nál, autópályán pedig 25 km/h-nál nagyobb gyorshajtás esetén idézést kap a sofőr, ami minimum 400 svájci frankos, nagyjából 150 ezer forintos büntetést jelent. Ezen felül az anyagi helyzetét is vizsgálhatják és az alapján még tovább gyarapíthatja az államkasszát. Járulékos veszteségként a jogosítványt is bevonhatják, pszichológiai vizsgálatnak is alávethetik, egytől négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik és még az autóját is lefoglalhatják, eladhatják vagy leselejtezhetik a sofőrnek. Szóval Svájcban biztosan nem éri meg gyorsan hajtani.

Súlyos százezrekbe, vagy akár több mint egymillióba is kerülhet a gyorshajtás Európában és a börtön sincs kizárva
#Fókusz#Videó#gyorshajtás#büntetés#jogosítvány#olaszország#horvátország#svájc#spanyolország#németország

Címlapról ajánljuk