Külföld

Megépül Ukrajna első földalatti iskolája

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 18:14

Földalatti iskolát építenek Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában. A településen jelenleg sok gyerek metróállomásokban és óvóhelyeken tanul.  

Ukrajna első földalatti iskolája fog megépülni Harkivban – jelentette be Ihor Terehov, a város polgármestere vasárnap a közösségi médiában.

A BBC szerint a városvezető azt mondta, az intézmény több ezer gyermek oktatását fogja biztosítani, a tanítás pedig akár bombariadó közben is zavartalanul folytatódhat. Terehov hozzátette, a földalatti iskola a legmodernebb védelemmel lesz felszerelve, ám azt nem árulta el, pontosan mikor nyitja meg kapuit a diákok előtt, és hányan tanulhatnak majd ott.


Ukrajna szerint több mint 360 oktatási intézményt leromboltak, és mintegy 3 ezret megrongáltak az orosz invázió kezdete óta. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete (Unicef) szerint az ukrán iskolásoknak jelenleg csak egyharmada részesül jelenléti oktatásban, miután folyamatosak az orosz rakéta- és dróntámadások.

Sokan arra kényszerülnek, hogy metróállomásokon és más ideiglenes óvóhelyeken tanuljanak. Csak Harkivban több mint ezer diák kezdte meg a tanévet öt metróállomáson, amelyeket úgynevezett „metróiskolákká” alakítottak át. Ukrajna második legnagyobb városát, amely mindössze 30 kilométerre fekszik a fronttól, még az invázió első heteiben bombázták le, a város egy része tavaly őszig az orosz erők kezén volt.

Nyitókép: Iskolává alakított metróállomás Harkivban, 2023 szeptember 4-én. Vyacheslav Madiyevskyy / Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#harkiv#iskola

Címlapról ajánljuk