Külföld

Orbán Viktorral, majd Putyinnal és Hszi Csin-pinggel is találkozik a boszniai szerb entitás elnöke

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 29. 8:25

„Az orosz elnök a legnagyszerűbb férfi a politikában” – mondta Vlagyimir Putyinról Milorad Dodik boszniai szerb elnök, aki hétfőn érkezik Budapestre, hogy találkozzon Orbán Viktorral.

Sűrű diplomáciai programja lesz az ősszel Milorad Dodiknak, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökének, derült ki az Anadolu hírügynökség pénteki híréből.

A politikus csütörtökön Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság köztévéjének egyik beszélgetős műsorában arról beszélt, hogy a következő napokban, hetekben találkozni fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és tervei szerint Ilham Alijev azeri elnökkel is.

Dodik előbb október 2-án, hétfőn Budapestre érkezik, hogy a magyar kormányfővel tárgyaljon, majd október 20. és november 5. között Oroszországba látogat.

A Putyinnal való találkozásról Dodik azt mondta, hogy

az orosz elnök a legnagyszerűbb férfi a politikában, akivel valaha találkoztam, és büszke vagyok rá, hogy lehetőségem lesz beszélni vele.

Azt, hogy miről tárgyal majd Orbán és Dodik egyelőre nem tudni, nem kizárt, hogy szó esik köztük a civil szervezetek és ellenzéki pártok külföldi finanszírozásáról. A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje ugyanis szeptember 28-án csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amiről bírálói azt mondják, hogy magyar és orosz mintára támadja a civil szervezeteket.

A törvény a külföldről finanszírozott nonprofit szervezetek külföldi ügynökökké nyilvánításáról szól. Az új törvény külön jogrendszert hozna létre azon civil szervezetek számára, amelyek bármilyen külföldi finanszírozásban vagy más külföldi eredetű támogatásban részesülnek, bejegyzésüket és fenntartásukat pedig regisztrációs és pénzügyi beszámolási kötelezettséghez kötné.

A jogszabály egyben azt is megtiltaná, hogy a külföldi befolyás alatt álló szervezetek bármilyen politikai tevékenységet végezzenek, vagyis nem dolgozhatnának politikai pártoknak vagy pártokkal, illetve nem folytathatnának kampánytevékenységet sem.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke tagadta, hogy orosz példa alapján alkották volna meg a törvénytervezetet. Mint mondta, az amerikai lobbistákra vonatkozó jogszabályt vették alapul.

Milorad Dodik legutóbb augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén járt Budapesten Orbán Viktor meghívására.   

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#diplomácia#milorad dodik#orbán viktor#vlagyimir putyin#Hszi Csin-ping

Címlapról ajánljuk