Külföld

Fotók: Elképesztő, mi mindenre képes a világ legkorszerűbb vadászbombázója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 28. 17:11

Kristin „Beo” Wolfe őrnagy az ostravai NATO-napokon mutatta meg, hogy mit tud az amerikai légierő legfejlettebb harci gépe, a Lockheed Martin F-35A Lightning II vadászbombázó.

A szeptember 16-17-i hétvégén ismét megrendezték a csehországi Ostravában a NATO-napokat, a térség szezonzáró nagy légi és földi haditechnikai bemutatóját. A csaknem kétszázezer látogatót vonzó kétnapos haditechnikai rendezvényen részt vett egy sor NATO-tagország, elhozva hadseregük, hadiiparuk büszkeségeit. Előző cikkünkben megmutattuk, hogy az idei NATO-napokon hányféle fegyverrendszert lehetett látni, amelyek az Ukrajnában zajló háborúban is kulcsfontosságúak, a HIMARS rakétasorozatvetőtől kezdve a Bayraktar drónon át a Leopard tankokig.

A NATO-napoknak idén is fontos részét képezték a különféle látványos légi bemutatók. Már tavaly is kiemelkedett a programok közül, hogy a borongós ostravai égen két áthúzás erejéig megmutatta magát a holland légierő egyik Lockheed Martin F-35A Lightning II vadászbombázója. Most szeptemberben fő programponttá emelkedett a típus bemutatója.

A cseh kormány tavaly nyáron jelentette be, hogy a cseh légierő flottáját 24 darab F-35A vadászbombázóval bővítenék. Nagy valószínűséggel ennek köszönhető, hogy a közép-kelet-európai térségben idén először megmutatta az Egyesült Államok Légierejének hivatalos demócsapata, hogy mire képes a világ legkorszerűbb, ötödik generációs vadászbombázója.

A dinamikus bemutató mindkét napján maga Kristin „Beo” Wolfe őrnagy, az F-35A Lightning II Demonstration Team főpilótája repülte műrepülőprogramját. Az F-35A democsapat Ostraván kívül csak egy francia, egy görög és egy belga légi show-n szerepelt idén Európában, így páratlan élmény volt a típussal már több mint 800 órát repült pilótanő bámulatos manővereit látni (és gépe dübörgését hallani). A cikkünk tetején kattintható galéria mindkét napi bemutatóból ízelítőt ad, illetve a demócsapat statikus bemutatóra kiállított másik gépét is alaposan körüljárja.


Az ostravai NATO-napokon egyébként egy röpke bemutató erejéig egy másik fajta F-35-öst is lehetett látni: a Brit Királyi Légierő (RAF) két F-35B Lightning II gépet mutatott meg Csehországban. Az elfordítható sugárhajtóművének köszönhetően rövid úton fel- és leszállni, sőt lebegni is képes B-variáns mindkét nap tartott egy párperces bemutatót, ami azért is volt érdekes, mert a véletlen egybeesésnek köszönhetően épp egy ugyanolyan F-35B vadászbombázó tűnt el azon a hétvégén Dél-Karolina államban:

Zárásképp alábbi galériánkban az ostravai NATO-napok két napjának leglátványosabb légi bemutatóit, illetve földön kiállított repülőgépeit is megmutatjuk:

 

#Külföld#képgaléria#haditechnika#f-35#nato napok#ostrava#vadászbombázó

Címlapról ajánljuk